Анализа: Како је Мари добио Ђоковића?

Крег О’Шенеси, један од водећих светских тениских аналитичара и тренера, каже да је Енди Мари захваљујући агресивној игри победио Новака Ђоковића.

Тенис 18.08.2015 | 00:00
Анализа: Како је Мари добио Ђоковића?

О’Шенеси је аустралијски стручњак и светски је лидер бављењу тениском статистиком и видео анализама мечева, а радио је и као тренер.

У свом тексту на званичном АТП сајту О’Шенеси наводи три групе разлога за тријумф Британца.

1. Јачи ударци с основне линије

Мари је до вођства од 4:1 дошао снажним ударцима са основне линије, нарочито бекхенд дијагоналама. Просечна брзина Маријевих удараца с основне линије током турнира била је 103 км/х, а у првих пет гемова она је износила 111 км/х.

Ђоковић је у том периоду изнова био гуран позади том снагом и 23% својих удараца извео је на око два метра иза основне линије, а у наредна четири гема одатле је одиграо само 9% удараца. То је ефекат који је Мари желео да постигне снагом и дубином удараца.

При резултату 4:2 у првом сету Мари је освојио 20 поена са основне линије, а Србин 10, уз пет бекхенд винера наспрам Ђоковићевих два.

Просечна дужина размене у прва два сета била је само пет удараца, што је разлика као ноћ и дан у поређењу са прва два сета из финала Аустралијан опена – тада је у том периоду било 57 ’релија’ са десет и више удараца. У Монтреалу је таквих било само 15, а томе је узрок Маријева промена тактике.

2. План Б = мрежа

Пошто је губио размене с основне линије, Србина је контрирао тако што је ишао на мрежу много чешће него што смо навикли. Изненађујуће, у првом сету је чак 25 пута ишао напред и добио је само 12 поена.

Мари је успешно одгурао најбољег на свету с основне линије. Ђоковић је на крају добио 56% излазака напред (27/48), а Мари је био ефикаснији са 68% (21-31). Мари је користио мрежу да заврши поене, а Ђоковић више да избегне паљбу с основне линије.

3. Агресивност у трећем сету

Мари је прву брејк лопту у првом гему трећег сета спасао сервис-винером по ширини из ’предност’ стране. Мари је изгубио првих осам поена у другом сету и била би катастрофа да је рано заостао у трећем.

Онда је једноставно преузео контролу. У другом гему на дјусу је бриљантним форхендом из ритерна створио предност и кренуо напред после ударца по средини не дајући Ђоковићу угао за пасинг. Прилазак ударцем по средини веома је потцењен, а лопта је завршил у ауту по ширини јурећи угао који у ствари не постоји.

На следећем поену Мари је ударио карактеристичну бекхенд дијагоналу и изашао на мрежу за лак волеј и брејк. Није чекао да циљ дође до њега.

Гем на 3:1 у трећем сету био је најважнији за Марија, било је десет изједначења и трајао је скоро 18 минута. Спасао је пет брејк лопти у том гему, четири сервис-винерима и једну бекхенд волејом.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

радник и борац врс

17.08.2015 23:07

Тај нема појма ДЈоковицу је пасао овај пораз и он га је остварио ево засто остварио је довољно поена да увеца предност на љествици првога тенисера свијета а да је побиједио идуце године би морао то да брани његова екипа зна ста ради и то је паметно тако це јос дуго владат свјетским троном. Мареј ниста спекттакуларно боље није игро

ОДГОВОРИТЕ