Оливер Ивановић наставља штрајк глађу

Оливер Ивановић, предсједник Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда", десети дан штајкује глађу, упркос савјету љекара да га мора прекинути јер су му виталне функције у организму знатно угрожене.

Србија 16.08.2015 | 19:55
Оливер Ивановић наставља штрајк глађу

Замјеник предсједника СДП-а Ксенија Божовић рекла је Срни да су од љекарског конзилијума здравственог центра у сјеверној Косовској Митровици обавијештени да је Ивановићу јуче поподне укључена инфузија и да је примио двије дозе.

"Лекари настоје да спрече далекосежније последице по свеукупно здравље нашег председника, али, нажалост, он одбија да се повинује саветима лекара, пошто је чврсто одлучио да штрајком глађу истера правду пред судским већем Еулекса", каже Божовићева.

Она наводи да је пуштање да се брани са слободе једини захтјев Оливера Ивановића, његове породице, пријатеља и руководства државе Србије, чија је Влада у два наврата дала гаранције да ће Ивановић у сваком тренутку бити доступан правосудним органима на Косову и Метохији.

"Еулекс нема много времена. Мора поново одлучивати о захтеву Ивановићеве одбране да му се дозволи одбрана са слободе", рекла је Божовићева.

Она је подсјетила да је Апелациони суд поништио рјешење суда о продужењу притвора до 6 октобра.

"Остало је на снази решење о одређивању притвора до 26. августа. До тада суд мора донети ново решење, надамо се и уверени смо да ће тим решењем Оливеру Ивановићу бити омогућено да се брани са слободе јер су створени сви услови да се и у његовом случају примене правне норме које су установљене на Косову", рекла је Божовићева.

Ивановић је у притвору од 27. јануара прошле године а оптужен је за више кривичних дјела, укључујући и ратни злочин.

До сада је саслушано 47 свједока, од којих, како тврди Ивановићева одбрана, ниједан није потврдио наводе тужиоца да је "починио, наредио или учествовоао у убиству или било ком другом злочину".

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

16.08.2015 12:56

Издржи Ивановићу што више са штрајком.

ОДГОВОРИТЕ