Амбасадор Пољске посјетио Србац

Амбасадор Републике Пољске у Босни и Херцеговини Андреј Кравчук са делегацијом пољског војног контингента из састава ЕУФОР-а, данас је посјетио партизанско спомен-гробље у Српцу, гдје су у гробници сахрањена и 22 борца Пољског добровољног  батаљона.

Република Српска 13.08.2015 | 17:15
Амбасадор Пољске посјетио Србац

Кравчук је поводом 15. августа – Дана Војске Републике Пољске одао пошту и положио цвијеће.

У партизанским јединицама у Другом свјетском рату борило се око 800 добровољаца из редова Пољака који су живјели на подручју општине Србац готово пола вијека, нагласио је амбасадор Кравчук.

Ријеч је о претцима Пољака који су 1946. исељени у Пољску, али је остао понос на њих и стална веза са некадашњим завичајем.

Успомене на то вријеме посебно се његују у Болославецу и Новогродјецу, одакле сваке године потомци посјћују гробља предака и мјеста њиховог ранијег живљења на подручју општине Србац.

Радује нас да је идеја о изградњи капеле на пољском гробљу у Новом Мартинцу наишла на разумјевања, а вјерујем да ће се остварити и жеља да се сва некадашња мјеста у којима су живјели Пољаци, повежу путним комуникацијама како би се могла лакше посјетити – казао је амбасадор Кравчук.

Сарадњу и пријатељске односе већ неколико година одржавају руководства општина Србац, Новогродјец и Болославец, а она је посебно изражена на туристичком и културном плану. Према ријечима начелника општине Србац Драге Ћирића, који је за пољског амбасадора и делегацију пољског контингента  ЕУФОР-а приредио пријем, сарадња ће се проширити и на привреду.

“Са амбасадором Пољске контактирам двије године и сваки сусрет даје резултате и од користи је за оба народа - они да не забораве своје коријене, а ми овдје да имамо што више Пољака у гостима који ће доприњети развоју туризма у нашем крају, што већ даје резултат”, каже начелник Драго Ћирић.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар