Црногорци су Срби само док студирају

Заблуда је да овде бесплатно студирају Црногорци, већ је реч о припадницима српске националне мањине из Црне Горе, прича студент из Црне Горе.

Србија 12.08.2015 | 12:05
Црногорци су Срби само док студирају

Петиција академаца којом се тражи да Црногорци у Србији студирају под истим условима као и страни држављани разбеснела је младе Ðетиће.

Међутим, то их неће спречити да се и даље изјашњавају као Срби само да би овде студирали за џабе. Тако бар тврде увређени студенти из Црне Горе, који нису хтели да говоре под именом и презименом.

Подсећања ради, на сајту петиције24. цом објављена је петиција којом се тражи да се укину повластице за студенте из суседне државе и да за њих у Србији почну да важе иста правила као и за друге стране држављане.

Криво ми је због те петиције. Заблуда је да овде бесплатно студирају Црногорци, већ је реч о припадницима српске националне мањине из Црне Горе. Поред тога што су омаловажавани у Црној Гори, сад треба да трпе притиске и у матичној земљи - прича студент из Црне Горе који студира на ФПН у Београду.

Да би конкурисали за студије на буџету и за смештај у студентским домовима у Србији, студенти из Црне Горе само треба да се изјасне да су припадници српске националне мањине. Међутим, за то не прилажу никакав доказ, већ на факултету попуњавају формулар у ком тврде да су Срби.

Веровали или не, има и оних који неће то да потпишу и они плаћају школарину исто као странци. С друге стране, могуће је да има и злоупотреба, то јест оних који тврде да су Срби само да би стекли право на бесплатно студирање, али ја не верујем да је њихов број велики - каже проф. др Миодраг Поповић, проректор Универзитета у Београду.

Извор: Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лија

12.08.2015 10:08

Не завађајте омладину. До јуче браћа а сада би неко да нас завађа. Проћиће и Милово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БК

12.08.2015 10:25

За Србијанце нису Срби ни они из Босне, ни са Косова, ни из ЦГ, а РСК да и не спомињем. Толико о "матици". Мозда би било боље да улогу матице преузме РС и Бањалука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

12.08.2015 11:12

Све Црногорце протјерати из свих српских средина. Све сам олос, криминалац. Једном ријецју, фукара. Кинески зид око Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

12.08.2015 22:57

Слазем се ... Од прве до последње

Name

Мд

12.08.2015 18:09

Па и Црногорци су Срби осим сиптара и муслимана мада су они вецинско становниство

ОДГОВОРИТЕ