Од смрти Арчибалда Рајса 86 година

Полагањем вијенаца на споменик швајцарском форензичару и публицисти Арчибалду Рајсу у Топчидерском парку у Београду обиљежено је 86 година од смрти овог освједоченог пријатеља Срба.

Србија 08.08.2015 | 18:48
Од смрти Арчибалда Рајса 86 година

Вијенце су положили представници Владе Србије, Војске Србије, Амбасаде Швајцарске у Београду и удружења грађана која његују сјећање на Први свјетски рат - пренијели су београдски медији.



Рајс из јужноњемачке покрајине Баден себе је сматрао "другом величанствених ратника Шумадије, Дунава, Мораве, Тимока и Вардара", а о Србима је оставио политички тестамент под насловом "Чујте Срби", чије су поруке актуелне и данас.



У Краљевину Србију стигао је 1914. године, на почетку Првог свјетског рата, на позив српске владе.

Истраживао је злочине аустроугарске војске у Мачви и Подрињу над недужним српским цивилима, а као ратни извјештач објављивао чланке у угледним европским часописима о тим злочинима, чиме је пробијена информативна блокада Србије и омогућен продор истине о страдању Срба.



Послије Првог свјетског рата радио је у Министарству иностраних послова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца /СХС/, у Одсјеку за документацију ратних злочина и у Министарству полиције, гдје је основао двогодишњу полицијску школу.

С обзиром на то да никад није добио држављанство Краљевине СХС, радио је, пред пензију, посао вјештака за фалсификоване новчанице у Народној банци у Београду.

Свој политички тестамент под насловом "Чујте, Срби!" завршио је 1. јуна 1928. године, а затражио је да то буде објављено тек послије његове смрти.

Рајс у тој књизи пише о свим српским врлинама, али и манама за које многи тврде да су српском народу и друштву својствене и данас.

Сахрањен је у Београду, на Топчидеру, а по његовој жељи његово срце однесено је у урни на Кајмакчалан, гдје је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

Рајсу је подигнут споменик на Топчидеру у Београду 1931. године, који је недавно обновљен.

Једна основна школа у београдској општини Палилула носи његово име, на Криминалистичко-полицијској академији у Београду одржава се научни скуп "Дани Арчибалда Рајса".

Љетос је премијерно приказан документарно-играни филм "Чујте, Срби", редитеља Горана Вукчевића, а у Народном позоришту у Београду изводи се драма "Арчибалд Рајс".

Коментари / 0

Оставите коментар