Кривична пријава против првог човјека Фоче

Опозиционе партије у Скупштини општине Фоча - НДП, ПДП и СДА, поднијеле су надлежним органима кривичну пријаву против начелника општине Радисава Машића и још двоје људи, које оптужују да су починили кривично дјело злоупотребе положаја и кривично дјело превара у вези са одлуком о куповини Хана - објекта из 18. вијека.

Република Српска 07.08.2015 | 19:55
Кривична пријава против првог човјека Фоче

Пријава је, осим против Машића, поднесена Тужилаштву Републике Српске, Специјалном тужилаштву и Министарству унутрашњих послова Српске и против његовог замјеника Раденке Срновић и секретара Скупштине општине Бранимира Радовића.

Опозиционари напомињу да је одлука о куповини Хана на сједници Скупштине општине, одржаној 28. јула, изгласана по хитном поступку, те да је укупна цијена овог рушевног објекта са пратећим објектом и двориштем, коју општина намјерава платити, 150.000 КМ.

На конференцији за новинаре у Фочи, коју су данас сазвали НДП и ПДП, истакнуто је да је општинска Комисија за статутарна питања и прописе дала мишљење да је продајна цијена превисока и да се не види да ли је вјештак извршио процјену некретнине.

Комисија је навела да није познато колико ће та некретнина коштати буџет општине Фоча за довођење у нормално стање и његово коришћење, као и рок извршења.

Одборник НДП-а Крсто Чанчар рекао је да је, и поред негативног мишљења комисије, Скупштина по хитном поступку дала сагласност начелнику општине да купи Хан по цијени дупло већој од тржишне, коју је власник раније постигао са купцем из Федерације БиХ.

"На десет дана прије, та некретнина била је продата за 75.000 КМ, за шта као доказ имамо уплатницу. Одједном, нама долази одлука на 150.000 КМ. Сваком од нас је било сумњиво", каже Чанчар.

Начелник општине Машић каже да се није смјело дозволити да се објекат, који је под заштитом државе, приватизује и да претходне власти нису показивале интерес да се Хан ревитализује.

"Нематеријалну вриједност овог објекта тешко је утврдити. У сваком случају, тај објекат је вриједан онолико колико га је власник који га продаје у том тренутку нама понудио. Наравно, не значи да се неће урадити вјештачење", навео је Машић, додајући да је ово само одлука којом се улази у куповину.

Он је истакао да је у интересу грађана да се објекат врати у првобитно стање.

Хан је задужбина Мехмед паше Кукавице из 18. вијека. Као дио угоститељског предузећа "Вучево", приватизован је 2001. године, а 2011. године промијенио је власника.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лав

07.08.2015 18:46

Господин нацелник и његова замјеница виде да излази мандат па да и они омасте бркове.Наиме до сада сав кајмак је купио Никола Перисиц предсједник опстинског одбора СДС а,инаце познати миљатор у сирем окрузењу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.08.2015 18:53

Да се прво испита та промјена власника од 2011 па да се онда иде даље у прицу.Све је сумњиво ,све лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јдкскс

07.08.2015 19:32

А ста је са пројектом путељка до Дрине који се налази изнад рибарског ресторана. И то је један у низу бесмислених пројеката за који су издвојени велики новци а путељак нигдје не води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

07.08.2015 20:36

Теско овом народу са садасњим носиоцима власти у Фоци...Истина, неки узивају И користе стање !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОВАН

07.08.2015 21:02

У НЕВЕСИЊУ СЛИЦНА СИТУАЦИЈА.ОНИ КОЈИ СУ РУСИЛИ НА СВЕ НАЦИНЕ АКТУЕЛНО РУКОВОДСТВО СДС ПРЕДВОДЕНО БОСИЦЕМ,СВАСТА РАДИЛИ ПРИЦА СЕ И ПИСЕ.СВЕ НЕБИ ЛИ СЕ ДОДВОРИЛИ РЕЗИМУ И ИЗБЈЕГЛИ ОДГОВОРНОСТ.АФЕРЕ ИСПЛИВАЛЕ НА ПОВРСИНУ.ОВО У ФОЦИ ЈЕ ДЈЕЦИЈА ИГРА.СТРАХ ОД ОДГОВОРНОСТИ И СУРОВАЊЕ СА РЕЗИМОМ ЈЕ ДОВЕЛО ДО ПРАВОГ ХАОСА.СВИ БИ ДА СЕ ОПЕРУ,А ЗНА СЕ СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

07.08.2015 21:10

Чим га видим одмах схватим какав је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.08.2015 10:54

Проблем овог лијепог града је у томе што ама баш никада, никада нису имали начелника каквог требају имати, или су неспособни, или морају слушати друге, или навијају за своја села и праве путеве, или асварирају путеве до неких села толико танким слојем да пропадне одмах послије избора када добију гласове или су правоснажно осуђивани криминалци... Шеталиште уз Дрину не може бити урађео док се не рјеши питање канализација које се улијевају у њу. Умјесто што теку као поток до Дрине и смрде посебно у љетним мјесецима требало је монтирати цјеви које ићи до пола Дрине што и није нека инвестеција. Одмах изнад новог моста тече водопад таквих фекалија. Чини ми се да од новог моста па бензинске пумпе имају најмање 4 такве. Право је чудо да није неко добио жутицу. Има још много тога што је доказ да већ деценијама нема наченлика који би способан да уреди овај лијепи град из горе наведених разлога.

ОДГОВОРИТЕ