Аустрији потребни конобари и кувари!

Аустријском тржишту рада недостаје особља за угоститељство, као и помоћна радна снага, подаци су Сервиса за запошљавање (АМС).

Регион 07.08.2015 | 07:45
Аустрији потребни конобари и кувари!

Знак је то и нада и за овдашње конобаре и куваре да би можда ухљебљење могли наћи у овој европској земљи.

У првој половини ове године, како је прецизирано, влада потражња за рад у угоститељству, односно за конобарима, куваримаа и помоћницима у кухињи, а велика је потражња и за помоћном радном снагом у области одржавање хигијене стамбених објеката, односно за радницима за паковања робе, општом помоћном радном снагом и радницима у складишту.

Предсједник Синдиката "Вида" Готфрид Винклер оцјењује да гастрономија има проблеме те сматра да су лоши услови рада у односу на аустријске стандарде, са чим се не слаже Привредна комора ове државе.

"Све док су примања у хотелијерству и гастрономији натпросјечно ниска, односно око осам евра по сату бруто примања, а с друге стране притисак натпросјечно висок, не треба да се чудимо недостатку радне снаге у туризму", нагласио је он.

Од 1. маја запослени у хотелијерству и угоститељству Аустрије имају законски осигурана минимална примања у висини од 1.400 евра бруто мјесечно.

Предсједник Удружења угоститеља Републике Српске Жељко Татић каже да се заинтересовани за рад у Аустрији, у области угоститељства, могу јавити Удружењу.

"Недавно смо послали 20 угоститеља на рад у Црну Гору. Аустрија ће прво објављени податак третирати код себе на тржишту рада, односно на бироу, а ако их не буде довољно, наравно и даље. Тако да, у том случају, угоститељ сређује или обезбјеђује документе раднику", објашњава Татић.

Тврди да је претходних година учињено много на усавршавању радне снаге у угоститељству и хотелијерству, познавању вина и хране.

"Имали смо посјету из Хрватске за избор радника из Републике Српске на крузерима. Највећи проблем радника у угоститељству на нашим просторима је плате од 450 до 500 КМ и рад на црно", наглашава Татић.

У Агенцији "Спектар" у Бањалуци кажу да увијек постоје радници који траже посао у угоститељству и хотелијерству, а засад немају захтјева из Аустрије.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, око 300 радника, само преко њих, годишње напусти БиХ у потрази за сезонским пословима.

"Често се деси да радницима буде продужен уговор и након оног времена које је наведено у огласу. Такође, захваљујући споразумима о социјалном осигурању у већину држава у које наши радници одлазе, они имају право на новчане накнаде ако остану без посла, а у сваком случају послодавац им мора обазбиједити осигурање од повреда и здравствено осигурање и то је нешто на чему ми увијек инсистирамо", тврде у Агенцији.

Хотелијери и угоститељи потребни су и Њемачкој. Прилика је ово, посебно за грађане БиХ који посједују и држављанство Хрватске или Словеније. У одласку на рад угоститељских радника из Словеније и Хрватске веома често посредује њемачко предузеће "Јоб-Креатиен".

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар