Пендешова одобрила Анти Јелечу одлазак на параду у Загреб

Министар одбране БиХ Марина Пендеш одобрила је начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анти Јелечу одлазак на војну параду у Загреб поводом обиљежавања 20 година од војне акције "Олуја".

Босна и Херцеговина 03.08.2015 | 16:04
Пендешова одобрила Анти Јелечу одлазак на параду у Загреб

Наводно, Пендешова је Јелечу одобрила одлазак на параду иако су се томе успротивили њен замјеник из реда српског народа Борис Јеринић и из бошњачког народа Емир Суљагић.

Јеринић каже да је ријеч о самовољном потезу Пендешове и да Јелеч на паради у Загребу неће представљати ово министарство.

Он тврди да одобрење које је дала Марина Пендеш није легитимно, јер начелник Заједничког штаба нема подршку за одлазак у Загреб.

"Овакви једнострани потези сигурно не доприносе изградњи повјерења и не иду у прилог бољем и ефикаснијем раду министарства, поготово што ни други замјеник министра није подржао ту одлуку", рекао је Јеринић.

Он додаје да је овим потезом гурнут и прст у око српском народу, јер је акцијом "Олуја" извршено највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

"Присуство на паради, односно слање својих војника, отказале су све чланице НАТО-а, међу којима су САД, Велика Британија и Њемачка, уз образложење да не желе да распирују сукобе у региону. То је додатни разлог због којег је потез Пендешове потпуно погрешан, непотребан и контрапродуктиван", рекао је Јеринић.

Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић каже да било каква одлука у институцијама БиХ за коју не постоји сагласност представника свих конститутивних народа може да произведе само штету.

"Ако је тачно да ни бошњачки замјеник министра није подржао ту одлуку, онда је то скандалозно, посебно ако се има у виду догађај о коме је ријеч. Министар одбране је том одлуком увриједила српски народ, али и сваког нормалног ко прихвата чињеницу да је резултат `Олује` највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата", рекао је Бојић.

Сутра се навршава 20 година од акције хрватске војске "Олуја" у којој је протјерано 250.000 Срба из Крајине, око 2.000 је погинуло или нестало, њихове куће су опљачкане и спаљене, а села опустјела.

(Пресс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

камелеон

03.08.2015 14:10

Нејасно је како министар може одлучити да припадник Оружаних снага БиХ иде у другу државу, па и на параду, ако о томе не донесе одлуку врховни командант, Предсједништво БиХ. Једино да је ријеч о приватној посјети, без униформе оружаних снага БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоаким

03.08.2015 14:23

Ово није ништа друго него још један у низу злочина Павелићевих и Туђманових сљедбеника и њихових савезника на Балкану и свијету, над српским народом у Хрватској и БиХ.Смрт фашизму-слобода српском народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

03.08.2015 14:54

Мислим да је прекршила устав и самовољно донијела одлуку. Сто треба да добије санкције које предвиђа устав БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

03.08.2015 15:16

Ово је смишљен потез Додика и Човића да се затеже у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.08.2015 16:09

Браво!

Name

Ове су најгоре

03.08.2015 15:18

Ова бабетина већ има кривичну пријаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се питам

03.08.2015 15:34

Шта ће подузети по овом питању представници РС у Савету министара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

03.08.2015 15:55

Бакир треба да оде са Цовицем,јер Додику је мало незгодно у Зг ипак он мора на Рачу ко сваки поштени Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ретро

03.08.2015 16:23

Па ишло се и у Београд на војну параду. Оно кад су званице покисле, и Путин и Николић и Додик, сви покисли без разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки 4.

04.08.2015 16:27

Марину Пендеш под хитно казнити.Тако ћете дати добар примјер другим државницима како треба радити у интересу помирења народа!!!!!!!