У Калифорнији се и даље шире шумски пожари

Шумски пожар који већ пети дан хара подножјем приобланих планина и кањонима северне Калифорније, удвостучио је површину коју је захватио и за собом оставио 20-ак изгорелих кућа и на хиљаде расељених становника.

Свијет 03.08.2015 | 09:44
У Калифорнији се и даље шире шумски пожари

Пожар који је спржио 21.853 хектара источно од града Ловер лејка, био је најжешћи од постојећих 21, против који се бори 9.000 ватрогасаца, саоштили су званичници.

У одвојеном пожару, који је избио у близини границе са Орегоном, у цецтвртак, погинуо је један шумар, али је пожар у близини Лејк каунитја био највише деструктиван.

Портпарол калифорнијског Министарства за шуме и заштиту од пожара Данијел Берлант је рекао да је у питању пожар који се јако брзо шири. Ватра која је у суботу више од пет сати харала на 20.000 јутара земљишта под храстовином и жбуњем, расла је брзином у кратком времену без преседана, казао је он.

До недеље увече пламен је захватио још 7.000 јутара дуж источног дела северне обале. Пошто је уништила 24 куће и 26 помоћних зграда прошле недеље, ватра је наставила да угрожава још 6.300 објеката, због чега су морали да буду затворени делови два аутопута, саопштили су ватрогасци.

Више од 12.000 људи добило је наређење за евакуацију, док су борци са ватром успели, у протекла два дана, да задрже само пет одсто пожара од даљег ширења. Око 2.700 ватрогасаца бори се против највцехег Роки пожара, што чини трећину расположивих капацитета.

Коментари / 0

Оставите коментар