Ценић: Овакве реформе су понижавајуће

Економски стручњак Светлана Ценић, за разлику од већине својих колега, упозорава да је Влада Федерације, "преко кољена" у парламентарну процедуру упутила Закон о раду, односно без окончања социјалног дијалога и става синдикалних организација.

Босна и Херцеговина 02.08.2015 | 12:43
Ценић: Овакве реформе су понижавајуће

Закон о раду изазива два опречна и искључива става – Влада Федерације и послодавци га подржавају и оцјењују добрим за раднике, док радници и њихови синдикати тврде супротно – наводећи чак да их претвара у робове. Какав је Ваш став?

Ценић: Прво, тај закон има неких добрих страна што се мора признати, али је за мене највећи недостатак то што уноси додатну несигурност и што је већим дијелом био тајни документ. Ја мислим да се о њему морало до краја преговарати и да он не смије бити додатни разлог за заплашивање радника.

Управо та додатна несигурност је највећа слабост у закону. Напримјер, ко је болестан дуже од шест мјесеци може добити отказ, чак и у писменој форми, само је битно да му се то саопшти. Затим, одредба о оном што се не рачуна у радно вријеме, то су радници у стању приправности, и то је необична формулација. И још много од тога - можда се нећу сложити са Синдикатом, са свим њиховим примједбама, али неке од њих су и за мене спорне. Добра страна је да је коначно регулисано да онај ко ради по уговору, уговорене послове може обављати изван просторија послодавца.

Главни аргумент и законодавца и послодаваца је да ће доћи до већег запошљавања? Да ли је то могуће?

Ценић: Неће доћи до већег запошљавања јер ће се послодавци суочити с истим, старим проблемом – недостатком знања и стручне снаге. Оно што вриједи, настоји отићи вани, јер после дугог низа година школовања не жели радити за мизерне плате. Ми смо образовање, па и занатске школе, срозали на тако низак ниво да се готово ништа од знања не доноси након школовања. Према томе, послодавци неће добити бољу радну снагу – можда ће се ријешити неких које сматрају нерадницима. Ми смо умјесто знања, прогласили да је врхунац успијеха у овој држави, да не знаш ништа а да си послушан.

Премијер Фадил Новалић је изјавио да нови закон смањује права повлаштенима и привилегованим. Може ли се то остварити?

Ценић: Не може. Најпривилегованија је јавна управа, а овај закон њу не дотиче. Јавна управа се третира по Закону о државној служби, а овај закон нема везе с јавном управом. Ако су хтјели да дотакну привилеговане онда је власт требала кренути од себе, а не да слушамо саопштења два премијера у футуру, како ће се зауставити запошљавање у јавној управи. Треба пратити колико ће се, у том футуру, запримити нових радника. Ако су хтјели да закон о раду прође и да радницима покажу примјерима, онда су требали почети од потрошње, од јавне управе, од привилегованих и неодговорних.

Што се тиче послодаваца, они су здушно подржали овај закон не зато што је он добар него зато што и њима не одговара ова и оваква власт. И онда је најбоље бити нефлексибилан, рећи да је закон супер и пустити ове друге да ратују. Послодавци су свесни да овде опозиција постоји само у траговима. Лоша власт је производ и лоше опозиције.

Закон о раду Федерације БиХ је усклађен са европским стандардима. Да ли је питање колико је он одржив без пропратних механизама и подзаконских аката у земљи без тих стандарда у заштити људских односно радничких права?

Ценић: Овај закон је донесен, а да остали механизми нису покренути. Закон кад се доноси није важно само оно што пише на папиру, него се треба израчунати трошак, корист, ефикасност, шта који закон доноси, и да доради остала законска акта. Шта ћемо ми са људима који тешко оболе и буду отпуштени с посла а држава није предвидела како ће их збрињавати односно да ли ће имати право на социјалну помоћ и одакле новац за социјалну помоћ?

Много је ствари у ланцу, а не само преко кољена донијети закон о раду, и уз то тврдити да ће донијети благостање. Не. Овај закон ће прво донијети штету, а корист може донијети ако се дораде законски акти који ће се прилагодити оваквом закону. Искрено, мислим да је требало амандмански дјеловати, пар ствари измијенити или тражити од предлагача да објасни како мисли и шта мисли за одређене законске одредбе.

Како коментаришете чињеницу да социјални дијалог није доведен до краја, да нису уважене примједбе Савеза самосталних синдиката БиХ као једног од партнера у преговорима.

Ценић: Социјални дијалог, наравно! Ово је најважнији закон у држави који се тиче сваког и то радити иза врата, ван очију јавности, крити текст до задњег дана - исто као ону пусту реформску агенду која је престрашна. Она је универзална – хоћете Грчку, ево, хоћете Босну, ево! Крити тако важан закон, нешто што се тиче свих грађана, а причати да радиш у име грађана се коси са свим европским принципима.

О каквој ЕУ могу да причају ако то није транспарентно, ако то није доступно јавности, ако јавност не зна шта ће им се десити, шта су предвиђања, који су ефекти, који приједлози, због чега се предлаже. И ми хоћемо онда квалитетног гласача и квалитетног грађанина који ће одлучивати о својој судбини?

Чини ми се да ЕУ заједно с домаћим властима ради на томе да затупи овај народ и да се све поново ријешава као остале реформе – хоћете полицију, хоћете Сејдић – Финци, хоћете шта???

Хајмо ми у кафану, хајмо ми то иза заворених врата, грађане ко пита за шта, а онда ће се појавити поново са неком агендом или акцијом - "Гледај од чега ћеш живјети", форум за правду, запошљавање и остало.
Мислим да смо већ уморни од свега тога и да је ово за мене престрашан начин на који се ради. О тексту се може дискутовати, може се мијењати закон, али не може се он утврђивати на овај начин, на начин на који се сада ради грађанима Босне и Херцеговине. Понижавајуће.

(РСЕ)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

лоло

02.08.2015 10:57

Немам више воље читати шко ко мисли о овом или оном. Сви они нешто мисле а нама је сваки дан све горе. Конгломерат свих односа у БиХ је такав да је неписменом народу дато да себи изабере власт. То је исто као кад стаду говеда дате да себи изаберу бика предводника. Изабраће оног ко ће их одвести у тудју купус. После се сви надму и поцркају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

02.08.2015 11:37

"Лоло" бољи коментар нисам дуго прочитао, свака част.

Name

ег45г

02.08.2015 13:24

Свако себи..само подијелити и у Федерацији неце бити 110 министара.НЕЗАВИСНА Република Српска.

Name

Едо , Слатина - Тузла

02.08.2015 11:01

Бреакинг неwс за ухљебе у Ф.БиХ,али истинито !"Ко год покуса играти Солитаире на Wиндоwс 10 изненадит це се када му се на екрану појави порука у којој стоји да се верзија без реклама одсад наплацује. Мјесец дана без реклама стајат це нешто висе од 2,5 КМ, а годисња претплата кретат це се близу 18 марака!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста

02.08.2015 11:12

Замолио бих БНТВ као еминентну кућу да контактира озбиљног економског експерта са српског говорног подручја који ће гледаоцима, слушаоцима и посјетиоцима портала појаснити са стручне ствари све оно што не знају квазиексперти попут госпође Ценић, господина Саве, итд... Не желимо политикантска појашњења у жељи да Перо Букејловић буде поново предсједник Владе РС, желимо да нас се заиста појасни и Реформска агенда и у ком правцу се може ићи да би било макар мало боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

02.08.2015 11:12

Ове реформе је требало провести прије 10-15 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

02.08.2015 12:01

Прије нове Ере.

Name

ре Едо

02.08.2015 12:19

Запослени у јавној управи су масовно пресли са солитаира на фацебоок, па их се ни то не дотице. Бас као ни нови закон о раду

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

03.08.2015 05:29

Засто мислис да их не дотиче? Нема висе уговора на неодредјено или сам ја погресно схватио несто. Није сигуран онај ко је скоро потписао уговоро на неодредјено?

Name

Бранко

02.08.2015 13:35

Стручно И аргументовано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

02.08.2015 14:55

Ста ти лулас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

02.08.2015 15:23

Ови експерти су слуђени горе него народ. Оптужују власт да не спроводи реформе јер као хоће у Европу е кад се уради оно што Европа и ММФ кажу онда није добро . Господо паметњаковићи одлучите хоћете у Европу или нећете . И да није било овог закона опет би експерти паметовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

02.08.2015 20:58

У овој квази дрзави , у праву сте , сви све знају а у бити нико ниста не зна !Да се ја питам све бих , казем СВЕ , дао странцима јер ми имамо најпрљавије ријеке , ерозије тла усљед неконтролисане и нелегалне сјеце , најпрљавија језера , природна богатства која не знамо користити , све нам је Бог дао , нисам вјерник , осим памети !

Name

Посматрац

02.08.2015 17:19

Нови закон него ста,па кад се фирме ријесе нерадника у истима постени радници це имати заста и радити а не као до сада докони бленецу,буне се и нераде ниста док у истој фирми радници за њих зарадјују плату.МА ХАЈТЕ МОЛИМ ВАС,НОВИ ЗАКОН О РАДУ ЗА НОВИ БОЉИ ПОЦЕТАК...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нарцис

02.08.2015 18:11

Немаш ти појма сине мој. Неће се они рјешавати нерадника него можда најбољих радника али који се не дају понижавати. Или ће их напаковати било што и потјерати их а довести родбину и страначке другове. Заноси се ти да је тако како мислиш док не спознаш истину. Шантић је пјевао: Остајте овдје, сунце туђег неба..... а ја кажем: Бјежите одавде!

Name

пера

02.08.2015 17:21

Мени је 51 год и готов сам,засто би неко дрзао мене кад мозе наци неког од 25 год ?!То је крај радника и нас који имамо 15 год до пензије !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бамбус

02.08.2015 18:27

Уопште није проблем у том закону. Проблем је у корупцији и негативној селекцији. Овај нови закон ће директорима одријешити руке, и они ће се ријешти управо радника и стручњака, а у тим државним предузећима оставити своје курве, полтроне и гласаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган бл

02.08.2015 21:28

Свака цаст лоло најбољи коментар до сад најбољи примјер

ОДГОВОРИТЕ
Name

жаре

03.08.2015 04:54

Опет ова паметница. Дајте да је изаберемо за премијера не би ли нас ријешила свих мука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

03.08.2015 07:03

Упорно се помиње рец "Европа",мислим да се не мозе оно из Европе пренети на Балкан.Балкан је специфицан и законе би требало доносити (а не вецито преписивати) у складу са могуцностима,културом и поднебљем.Ко це и на који нацин балканског послодавца натерати да постује права радника,и обрнуто,нико.Сто се "протуривања"закона тице.Ономад сам цитао да се у неким дрзавама ЕУ највисе закони "протурују" у време светског првенства ,евопског првенства у фудбалу, за време празника и годисњих одмора.Онда кад је народ еуфорицан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

03.08.2015 09:51

ЛОЛО, свака част, свака на свом мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раша

03.08.2015 13:41

Коме се свидја свидја а коме се не свидја широко му поље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

04.08.2015 17:15

Ништа ново, сви који раде у приватном/реалном сектору и до сада су имали овакве услове, отказ мозе добити било ко и било кад, без разлога и образлозења, свакако је могао да ради и по 5 година без уговора на неодредјено, свакако је радио по 400-500 сати мјесецно за 400-500 марака, радио је са високом струцном спремом на физицким пословима најгоре врсте, истовремено у јавни сектор су примали искљуциво подобне, било на одредјено или Уговор о дјелу, те их након одрадјених потребних година искуства и расписаног јавног конкурса, примали на неодредјено, финансирајуци им и струцне испите итд, те услове конкурса прилагодјавајуци њима, то је реформа ове власти и вец 10 година успјесно функционисе, проблем примјењивости овог Закона се не тице радника, на западу, одакле су наредили да се усвоји, дрзаве имају некакве обавезе, па самим тим подстицу запосљавање, јер им је то у интересу, код нас није, тамо да би растеретили фондове давања по основу незапослености, односно социјалне помоци незапосленим, дјеци, инвалидима, те другим угрозеним, подстицу потросњу, а самим тим расте и буџет, односно враца се у исти, код нас подстицај потросње се своди на давање огромних свота на рацуне пробраних у јавном сектору и најместеника, док социјалне категорије, сто свугдје у свијету представља и све незапослене, код нас немају никаква права, цак се и вриједјају пгрдним изразима типа: "нерадници","пуне кафане усред дана", "тразе посао, а моле Бога да га не надју", ко хоце радити посла има", те на друге нацине оправдавају своју неспособност, дајте 20% Буџета на незапослене и притисните инспекције, Завод за запосљавање, смањите плате у јавним дјелатностима на просјек у РС, па да видимо ста се мозе. Најлаксе је ударити репресијом, па нека се сналазе, Закон је добар за послодавце, не морају висе плацати синдикалце да раде прљаве послове за њих, тразити правнике да помазу у отпустању неподобних, тразити рупе у Закону који и онако не постују ни по питању радних сати, ни слободних дана, годисњег, плацања прековремених,допустене колицине прековремених итд, све мозе...

ОДГОВОРИТЕ