Сноуден мора на суд

Бела кућа је одбацила апел за опроштај бившем сараднику ЦИА-е Едварду Сноудену, истичући да би за одавање владиних тајни требало да му "суди порота њему равних".

Свијет 28.07.2015 | 19:28
Сноуден мора на суд

Тако ни петиција упућена Белој кући, коју је потписало више од 167.000 људи, није променила тврд став администрације према Сноудену, који је у егзилу у Русији, преноси АФП.

Лиса Монако, саветница за домаћу безбедност и антитероризам, изјавила је како је Сноуденова "опасна одлука да украде и открије поверљиве информације имала озбиљне последице за безбедност САД и за људе који даноноћно раде да би је очували".

Монакова истиче да је Сноуден, чак и уколико је сматрао како његово деловање представља само "грађанску непослушност", требало да се изрази кроз конструктиван чин протеста и да прихвати консеквенце својих активности, а не да се "крије под окриљем једног ауторитарног режима".

Америчка администрација је Сноудена прогласилаиздајником и хакеромкоји је угрозио животе људи откивајући обим шпијунског програма Националне безбедносне агенције (НСА) за коју је радио.

Сноуденово обелодањивање да је НСА прислушкивањем телефонских приватних разговора прикупљала огромне количине података о америчким грађанима је, међутим, имало великог одјека и приморало Конгрес САД да доноси амандмане на законе који су некад били тајни.

Сноуден је другу годину заредом номинован за Нобелову награду за мир, а већ је добио низ међународних признања за слободу говора и грађанске слободе, што је мотивисало потписнике поменуте петиције Белој кући да га назову "националним херојем" коме би одмах требало опростити сва кривична дела која је починио.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сноуден

28.07.2015 17:36

Ето видио си како је у нашој Русији, па који те враг гони из ње када је тако добро, остани ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крадја

28.07.2015 17:57

Красти од постеног је срамота!!! Красти од олоса који на незаконит нацин раде и за то хоце неком да суде је за сваку похвалу. Колико јос тајни има сто ми обицни људи не знамо боље и да о томе не размисљамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мене сто се тице

28.07.2015 18:30

У телеграмима на Wикилеакс сам насла годину 1992. и како смо добили америцку храну. Била сам јако тузна јер сам мислила да су Американци зликовци до тад. Он је Американац и мора на Суд своје земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

29.07.2015 05:57

Није то мала ствар,он јесте унио свјетлост у таму,спијуни су одувијек постојали,ста це му Нобелова награда кад га прогоне и нигдје се не мозе смирити и слободно кретати,то ми додје као нека врста дозивотног затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

29.07.2015 08:25

Кад Америка прегази Русију.

ОДГОВОРИТЕ