"Оптужи Шарића или иструни у затвору"

"Нудили су ми статус сведока сарадника, али само ако оптужим Шарића или бар покојног Фрица. Кад сам то одбио, речено ми је: Онда иструни у Уругвају!"

Србија 28.07.2015 | 13:12
"Оптужи Шарића или иструни у затвору"

Анастазио Мартинчић ухапшен је октобра 2009. на јахти "Мауи" са 2.174 килограма кокаина који је, према недавној пресуди Специјалног суда у Београду, припадао организованој криминалној групи Дарка Шарића (осуђен због тог шверца на 20 година затвора).

Мартинчић, који је, поред уругвајског, имао и држављанство СФРЈ, после скоро шест година проведених у затвору "Либертас" недалеко од Монтевидеа јавио се телефоном главном уреднику ТВ Хепи Миломир Марићу и ексклузивно открио многе досад непознате детаље о нарко-афери која већ годинама тресе читав регион.

Мучили ме и уцењивали

У исповести за Информер, Мартинчић тврди да дрога нађена на јахти "Мауи" није припадала Дарку Шарићу, већ "моћној групи" из Словеније, Хрватске и Италије која стоји иза убиства судије у Палерму и напада на израелску амбасаду у Буенос Ајресу!

- Истина је да тај транспорт кокаина нема баш никаве везе са Дарком Шарићем, али та истина никога не занима, ни овде у Уругвају, ни у САД, ни у Европи... Из неког непознатог разлога сви покушавају да заташкају праву истину и да послове моћног словеначко-хрватско-италијанског картела припишу Шарићу и Србима - отпочиње Мартинчић разговор. Он тврди да је у затвору у Монтевидеу био подвргнут најстрашнијем мучењу!

- Кидали су ми нокте, ужареним предметима ми пекли делове тела тако да сада једва стојим и крећем се уз помоћ инвалидских колица... Ко ме је мучио? Па они који би желели да режирају читаву причу, они којима никако не одговара да испричам истину. Истина коју ја знам подједнако не одговара америчким тајним службама, као ни српском, хрватском, италијанском и словеначком правосуђу - објашњава Мартинчић, који још није правоснажно осуђен, а по уругвајским законима за шверц кокаина прети му најмање 13 година затвора.

Знам ко је шверцовао 5,7 тона кокаина!

Анастазио Мартинчић тврди да тачно зна чија је дрога заробљена на јахти "Мауи" октобра 2009. у луци недалеко од Монтевидеа.

- Ради се о највећој међународној криминалној групи која стоји иза бројних терористичких акција, трговине дрогом и оружјем, укључујући и убиство судије у Палерму, када је дигнуто у ваздух 200 метара аутопута, и експлозију у израелској амбасади у Буенос Ајресу - рекао је Мартинчић у својој исповести Миломиру Марићу. На питање ко су тачно ти "нарко-босови" који стоје иза целе операције, он каже да "није луд да конкретна имена открива у новинама и на телевизији".

- Све конкретне информације сам понудио тужилаштву у Београду, а све што сам за сарадњу тражио јесте заштита за моју породицу. Међутим, понуђен ми је статус заштићеног сведока само ако оптужим Шарића или бар покојног Драгана Дудића Фрица. Када сам то одбио, када сам рекао да нећу да лажем кад сам већ у Монтевидеу малтене одробијао пола казне, само ми је одбрушено: "Е онда иструни у Уругвају!" - преноси саговорник.

Забрањена истина

Мартинчић каже да га додатно збуњује понашање Шарићевих адвоката.

- Чак ни људи који бране Дарка Шарића, његови адвокати, нису ме узели за сведока одбране. Кажу да је суд у Београду закључио да не постоје техничке могућности да видео-линком сведочим из ћелије у Монтевидеу, иако добро знам да конференцијска веза ради за све друге затворенике... Очигледно је да истина у овом случају никада и нипошто не сме да се сазна - закључује Мартинчић и указује на чињеницу да ниједан заштићени сведок који је саслушан на суђењу Дарку Шарићу у Београду никад није био у Латинској Америци, нити је уопште упућен у "компликоване парадржавне путеве дроге".

Коментари / 0

Оставите коментар