Нови напад у Турској

Два турска војника су погинула, а четворица рањена у нападу аутомобила бомбе на њихов конвој на југоистоку Турске где углавном живе Курди.

Свијет 26.07.2015 | 16:40
Нови напад у Турској

Аутомобил бомба је експлодирао док су војници путовали према округу Лице у покрајини Сијарбакир, рекао је локални гувернер и додао да је покренута операција великих размера да се пронађу починиоци.

Напад је уследио пошто је побуњничка група Курдистанске радничке партије (ПКК) запретила да више неће поштовати примирје, јер је Турска бомбардовала њихове положаје у северном Ираку, преноси АФП.

Локални гувернер је рекао да су жртве намамили на место напада, тако што су поставили три запаљена возила на пут који повезује градове Дијарбакир и Бингол.

ПКК је у суботу саопштио да више нема услова за поштовање крхког прекида ватре, који се одржава од 2013. године, с обзиром на то да је Турска извршила најтеже бомбардовање на њихове положаје у северном Ираку, од 2011. године.

Та партија деценијама води оружану борбу за самоуправу на југоистоку Турске, током које је живот изгубило на десетине хиљада људи. Мировни процес који је започео 2013. године није до сада донео коначни споразум.

У међувремену, Бела кућа је саопштила да Турска "има право на акције чија су мета терористи, будући да САД сматрају ПКК "терористичком организацијом".

Заменик саветника за националну безбедности Бен Родс, који се налази с америчким председником Бараком Обамом у Кенији, поздравио је и турску офанзиву против Исламске државе у Сирији.

Турска је покренула двоструку антитерористичку прекограничну офанзиву против џихадиста Исламске државе и милитаната ПКК, после таласа насиља у земљи, тако што је бомбардовала њихове положаје и гађала их артиљеријом.

Офанзива не укључује само циљеве ИД у Сирији, већ и побуњенике ПКК у суседном северном Ираку, који се огорчено противе џихадистима, што је довело у опасност примирје, које се са курдским милитантима одржава од 2013. године.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

xxx

26.07.2015 14:45

Муслиманске игре без граница

ОДГОВОРИТЕ
Name

л

26.07.2015 19:01

Дувај га !

Name

707

27.07.2015 14:11

Браво Турци...када ријешите са исламистима у Сирији и Ираку...добродошли сте и у Федерацију...већина их је заборавила од кога су потомци

Name

смолуца

26.07.2015 14:48

Само Турска и Иран могу зауставити ИСИЛ и сл.екстремисте сто цине неред и ратове по блиско истоцним земљама и Африци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

26.07.2015 16:00

Ти ниси нормалан.

Name

нота бене

26.07.2015 16:29

Бијела кућа је поклопац сваком ускуваном лонцу!

ОДГОВОРИТЕ