Зашто се заплијењена роба из УИО складишта не дијели угроженима?

Управа за индиректно опорезивање БиХ у својим складиштима чува одузету робу у вриједности од 9 милиона марака. 

Босна и Херцеговина 23.07.2015 | 10:14
Зашто се заплијењена роба из УИО складишта не дијели угроженима?

Роба је то која би добро дошла социјално угроженим и хуманитарним организацијама, али због компликованих процедура, не долази на праву адресу. Најчешће се продаје на лицитацијама, и то правним лицима.

Неколико милиона пари чарапа...милиони комада веша, хиљаде веш машина и остале бијеле технике, теписи, играчке, намјештај, суђе, скије и остала спортска опрема. Привремено одузета роба у магацинима Управе за индиректно опорезивање (УИО), стоји по неколико година. Најчешће иде на аукцију, али и директну продају.

Дуван заплијењен у акцији Лист, као врста акцизне робе, вјероватно ће бти уништен када се донесе правоснажна судска ослука. То не мора да чека роба попут бомбона или чоколада, којој је рок при крају.

Оно што се не прода, формално може бити донирано. Но , Управа нема механизам за тај посао. Одобрење мора дати Савјет министара БИХ.

"Заиста то су комликоване процедуре, а знам да има доста робе која може бити донирана многима којима је потребна", наводи Ратко Ковачевић из УИО-а БиХ.

Порезници су до сада због царинских прекршаја, одузимали ствари попут вреће за бокс, корнер заставица, мјерача влаге, али и луксузнних аутомобила, и скупе акцизне робе.

Корист од свега најчешће имају купци, углавном правна лица. Дио робе чекајући купца, пропадне у складиштима.

Док у складиштима роба пропада због комликованих процедура, хуманитарци на улици праве хљеб од текстила.

Баш то ради Мирослав Субашић, за јавну кухињу Оброк љубави.

"Кажу ми на шта смо спали да једемо текстил, а о чему се ради, не једемо ми текстил, већ од њега који се баца, добијамо хљеб. Да унаприједимо јавну кухињу на тржишту продајемо текстил који се баца и правимо хљеб", истиче Субашић из Мозаика пријатељства.

Хљеб као и основне животне немирнице недостају за преко 600.000 становника БиХ, људи који живе на граници сиромаштва. Дјеце, за коју би макар једне дониране патике из ових складиштва, значиле суве ноге у школским клупама.

Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

пп

23.07.2015 08:55

Духан који је заплијењен у акцији Лист неце се унистити,исто као сто није унистено цца 30.000 кг.духана који се налазио у УИО РЦ Мостар који је продат у бесцење, а требао се по Закону о акцизама унистити.Нико никада није због тога одговарао као и у маси других слуцајева у овоме центру гдје је са одузетом робом криминал огромних размјера,све се зна а нико ниста не подузима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

23.07.2015 09:17

Треба ту робу продати и напунити буџет. Знаш ли пошто је само фелна за прешедников мерцедес! Угрожени не би били угрожени да су способни.Ко није способан треба да нестане. Ово мора бити земља способних. Ако не знаш украсти, ти онда цркни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срж

23.07.2015 10:43

"пп" , слажем се, тако је и бањалучка полиција одузимала дрогу, да би је даље они дилали. И то по основним школама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

23.07.2015 10:58

Нека дио робе одвоје за младенце Додик,док не стану на ноге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

23.07.2015 11:03

Та роба ускоро долази на нову пијацу у Брод, само се чека затварање старе пијаце мало запело јер су стари власници штандова на Бродској пијаци протестовали и одбијају да напусте стару локацију мада им општина није продужила рјешења за рад. Очекује се долазак Републичке ИНСПЕКЦИЈЕ И СПЕЦИЈАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ КОЈА ЋЕ НАСИЛНО ЗАТВОРИТИ ПИЈАЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зз

23.07.2015 11:21

Тко врати стотине фласа врхунског вина Дингац власнику,а требало је бити унистено.Цудо се у Мостару десава са одузетом робом.

ОДГОВОРИТЕ