Ко лобира Албанце?

Директор Косовске полицијске службе Шпенд Мађуни рекао је данас да се 100 грађана Косова тренутно бори у редовима терориста "Исламске републике".

Регион 23.07.2015 | 09:10
Ко лобира Албанце?

"Према званичним полицијским подацима, у редовима терориста од почетка 2012. године до данас било је више од 300 косовских Албанаца", рекао је Мађуни новинарима.

Он је навео да Косовска полиција прати ситуацију у Сирији и Ираку и да предузима мере да би се спречило укључивање грађана у редове терориста.

Број погинулих Албанаца расте
Мађуни је рекао да је, према непотпуној документацији, број погинулих косовских Албанаца у Сирији и Ираку достигао 50.

Истражитељи Еулекса и правосудни органи самопроглашеног Косова током прошле и ове године привели су близу стотину лица осумњичених за организовање, припремање и спровођење активности у вези са тероризмом у Сирији и Ираку.

Међу њима је и више од 40 имама џамија са ширег подручја Косова, укључујући и главног имама џамије Приштине, који је крајем прошле године после притовора од неколико дана пуштен да се брани са слободе.

У круговима блиским истражитељима Еулекса речено је да се терористи на Косову регрутују из породица лошег економског и социјалног статуса.

Те породице углавном живе у сеоским подручјима на територији општина Косовска Витина, регион уз границу са Македонијом, Урошевац, Штимље, Србица и јужна Косовска Митровица.

Школовани имами су лобисти
Специјалци Еулекса тврде да је подручје јужне Косовске Митровице специфично по присуству јаког исламског лобија којим управљају имами који су "школовани" у Уједињеним Арапским Емиратима, Турској И Саудијској Арабији.

Уз јужну Митровицу, једно од централних места за врбовање и завођење "верника" и њихово укључивање у редове терориста јесте подручје општина Штимље и Липљан, ослоњених на општину Урошевац одакле се, према полицијским изворима, у редове терориста укључило двадесетак Албанаца.

Помоћник државног секретара САД Викторија Нуланд је недавну посету Приштини искористила да упозори на опасност и могућност да Косово постане европски центар исламиста и фундаменталиста.

Приштини је саветовано да стави под контролу рад невладиних организација које добијају донације са Блиског Истока, пошто су британски, немачки и амерички агенти који бораве и раде на Косову препознали њихову повезаност са терористима "Исламске државе".

Уочи њеног доласка на Косово, у Приштини и Призрену извршене су рације у седиштима НВО са Блиског истока.

Заплењена је документација, а директори НВО приведени и предати истражним органима под сумњом да су се бавили пословима у вези са терористичким активностима у Сирији и Ираку.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СССС

23.07.2015 08:53

САМО ВИ ИДИТЕ И НЕВРАЧАЈТЕ СЕ ОСТАНИТЕ ТАМО!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

23.07.2015 09:22

Свак' своје зна. Само ви 'ајте, добра је пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одеион

23.07.2015 12:30

И Срби се боре на страни Русије у Украјини,па ?

ОДГОВОРИТЕ