Опасна сојина сачма чека на улазу у БиХ

Лобисти већ неколико дана врше притисак на Савјет министра БиХ, тражећи дозволу за увоз више од 40 камиона са опасном ГМ сојином сачмом на тржиште Босне и Херцеговине, а које инспектори држе блокиране на граничним прелазима Градишка и Орашје, сазнаје бх. новинска агенција Патриа.

Босна и Херцеговина 23.07.2015 | 08:08
Опасна сојина сачма чека на улазу у БиХ

Саговорник Патрије који је пристао говорити под условом анонимности тврди да се на граничним прелазима Градишка и Орашје и даље налази више од 40 камиона са ГМ сачмом, а који покушавају ући на тржиште БиХ, што би значило и катастрофалне посљедице по здравље великог броја грађана БиХ.

ГМ храна је један од највећих пријетњи по здравље људи данашњице. Храна узгојена на овакав начин доводи до поремећаја рада у људском организму, то оставља несагледиве посљедице по здравље, нарочито код дјеце. Употреба хране узгојене на овакав начин забраљена је у највећем дијелу свијета, а њена дистрибуција строго је кажњива и у БиХ.

ГМ сачма коју у БиХ увозе разне криминалне мреже користи се, најчешће, у производњи хране за перад. Њени опасни састојци доспијевају у месо животиња, а одатле и у људски организам.

Водитељица Клинике за дјечије болести СКБ-а Мостар др. Весна Бркић рекла је раније за Вечерњи лист како су у прва четири мјесеца 2015. године мостарски љекари дијагностификовали дијабетис код чак 12 дјеце, и да су љекари у пет случајева открили да је узрок таквог хормоналног поремећаја код дјеце искључиво пилетина, пилеће хреновке и салама.

А, опасна пилетина није храњена ничим другим до ГМ сојином сачмом.

Опасна ГМ сојина сачма прво долази у Луку Копер из Бразила, а из луке даље иде према БиХ и региону.

Јефтинија је и до два пута од природне сачме, па стога представља и прилику за енормну зараду.

Раније је у БиХ увезено више од 130 камиона опасне сачме, тврди овај извор, али је увоз заустављен прије неколико дана, након што су инспектори отркили овај криминални ланац.

Извор новинске агенције Патриа откива да лобисти и увозници сада ГМ сачму не могу вратити ни у луку Копар, јер њихови добављачи из Копра не желе робу да приме назад.

Код пет од 12 дјеце узрок дијабетиса је искључиво пилетина, пилеће хреновке и салама

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

херцеговац

23.07.2015 06:17

Све се зна а нико не одговара! Мектићу зашто не реагујеш,хапси и дижи оптужнице или ће наша дјеца и даље бити жртве криминалних увозних кланова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соја

23.07.2015 06:39

Она је на граници, назад нема куд само се цека ко да узме паре и да улази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

23.07.2015 07:21

Казни људе који ту робу увозе,Запљени робу и унисти је.Ето је ли то толико комплицирано.Бозе драги мозе ли се иста лако рјесити у овој земљи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

23.07.2015 07:54

И одузети камионе, као средство изврсења. Закон тако налазе. И никад висе ГМО не би био ни близу границе.

Name

нутрициониста

23.07.2015 07:27

Постовани Форуме! Остаје ми само да се надам да БХ-одговорни НЕЦЕ дозволити увоз оваквих и слицних производа. БХ није земља којој је потребан увоз било какве хране. Тамо је медитеран и земља на којој мозе скоро све да успијева. Пољопривреду треба унапредјивати али се при томе ослањати само на властите ресоурсе!!! ГМ НИКАДА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

23.07.2015 07:58

Нека извезу у Хрватску,тамо је дозвољена Гмо соја.На цијену крајњег производа млијека,меса и осталог,циста и скупља соја не утице много на цијену.Нека се одрекну мало профита на устрб здравља народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

23.07.2015 08:44

Нутрицониста, да се кладимо да цес и ти несто од тога појести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

23.07.2015 09:34

Нису ови камиони кренули тек онако да продају по пијацама и селима знаци има наруциоц врло једноставно и посао за сипу знаци трба неко у хапс али то се неце десити. Засто Саровиц цути то је његов ресор ја мислим да се цека да се узму паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

23.07.2015 09:35

Мене интересује да ли ће, у овом случају БН ТВ која је објавила вијест, испратити комплетну причу до самог краја или ће ово бити прва и последња вијест на ову тему, а за 10 дана када сви забораве ову вијест камиони ће да пређу у БиХ и нико то неће споменути. "Раније је у БиХ увезено више од 130 камиона опасне сачме, тврди овај извор, али је увоз заустављен прије неколико дана, након што су инспектори отркили овај криминални ланац." Нека кажу ко је у том ланцу и у ком је истражном затвору, ко води поступак и како спријечити све ово?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

23.07.2015 10:32

Сто је опасно, је то неко оболио од ГМО хране. Постоје ли знанствене цињенице које то доказују. Молим све струцњаке да наведу изворе свога знања и студије које доказују стетност ГМО хране. Не да сам за увоз ГМО соје, али молим вас не паницарите. Ако је у РХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

24.07.2015 18:12

Зна се које су фирме увозници и годинама се ратни профитери енормно богате захваљујуци овом прљавом послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свједок

24.07.2015 18:15

На ГП Градишка има цариник Д. који помазе овом ланцу око "царинских послова" кад запне..

ОДГОВОРИТЕ