Гнусна пријетња из Хрватске упућена БиХ

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ, Славко Матановић упутио је писмо хрватском министру саобраћаја Синиши Хајдашу Доничићу у којем стоји да би прије почетка радова на Пељешком мосту двије земље морале постићи билатерални споразум о примјени конвенције УН о праву мора и разграничења на мору.

Регион 22.07.2015 | 21:14
Гнусна пријетња из Хрватске упућена БиХ

Министар Хајдаш Дончић јуче је рекао да никаво писмо од свог БиХ колеге није добио те је оштро упозорио БиХ власти да не уцјењују Хрватску.

„Босна и Херцеговина мора знати да ми држимо кључеве њене саобраћајне повезаности с Европом. Хрватска се не да уцјењивати и у колико БиХ не буде кооперативна неће се градити мостови преко Саве код Свилаја и Старе Градишке“.

Хајдаш каже да Хрватска подржава европски пут БиХ али не трпи уцјене и притиске.

„Уколико ће наставити с уцјенама, Босна и Херцеговина ће у ЕУ ићи преко Дрине и Србије, а не преко мостова на Сави“, оштро је поручио властима у Сарајеву.

Министарство комуникација и транспорта БиХ у свом саопштењу наводи да је министар Матановић позвао свог хрватског колегу да Хрватска хитно именује чланове заједничког тима који би разговарали о примјени конвенције. БиХ је већ раније формирала свој тим за преговоре.

Министар Матановић је прије десетак дана био у Загребу на разговорима с Хајдашем Дончићем гдје се међу осталим разговарало о грађењу мостова на Сави, али и Пељешког моста. Матановић тада није имао приговор на ставове Хрватске.

Министар Хајдаш Дончић тврди да за разговоре о примјени УН повеље нема потребе.

Наиме, у Студија изводљивости, која је недавно презентована и којом је утврђено да је мост Пељешац најбоља веза за спајање југа Хрватске с остатком земље, анализирана је и споменута УН повеља те је закључено да њена примјена у овом случају нема никакве основе.

„Хрватска повезује своју територију са својим територијем. Дакле, два дијела хрватске територије и нема говора о потреби примјене наведене повеље“, казао је јуче Хајдаш Дончић.

Он такође подсјећа да су двије државе још 2006. године потписале споразум о минималним димензијама моста. Тада је потписано да највећи отвор моста мора минимално бити ширине 200 метара те висине 55 метара.

Према садашњем пројекту распон моста је 268 метара, далеко више од минимално договорене мјере.

Мостови преко Саве код Свилаја и Градишке су најкраћа веза са БиХ са Хрватском и ЕУ и зато су важни за повезивање БиХ.

Хрватској ти мостови у стратешком смислу нису толико важни. Зато није чудно што су хрватски званичници већ неколико пута упозорили БиХ власти да би могли остати без оба моста.

Премијер Хрватске Зоран Милановић је тако прије неколико мјесеци јасно поручио да мост код Старе Градишке није приоритет за Хрватску, али у случају да буде кооперативна око границе и Хрватска ће бити кооперативна око моста.

(Јутарњи лист)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

армаx

22.07.2015 19:24

Ја бих пре рекао да овде Хрватска уценује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

22.07.2015 19:30

Тако је треба се хрватска под хитно повезат доста је тортуре у Неуму !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армаx

22.07.2015 19:32

Господо из Хрватске, управо се то и догађа, помириће мо се ми са Бошњацима па ће Босна преко Дрине у ЕУ! Ста ће онда бити са вама!!! Дунуће кошава

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

22.07.2015 19:53

Словенија је начела Хрватску код Пиранског залива а Хрватској шокови тек слиједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозак

22.07.2015 19:55

Овај мост код Свилаја иде сигурно јер то је дио коридора 5Ц из средње Европе према југу Хрватске и ту Хрватска има интерес, е овај код Градишке им сигурно не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б и Х

22.07.2015 20:00

Колико нас воле видимо и осјетмо кад додјемо на њихову границу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од Босне.

22.07.2015 21:24

Нека праве Хрвати тунел испод мора.Као Енглези и Французи.Тако це остати у добрим односима са БиХ.

Name

Брод

22.07.2015 20:06

Љуте усташе, Словенци их нокаутирали око границе на мору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

22.07.2015 21:05

Хрватска је у нокауту ових дана: нико неце на "прославу олује", Словенци их изгледа добро зезнули, најзадузенија земља и са најбрзе растуцим дугом, након Грцке, Босњаци се окрецу Србији, а гле цуда ни Драган Цовиц на иде на "прославу олује"??!! Искрено зелим да отопљавање односа на релацији слузбено Сарајево и Београд успије!!

Name

Логика

22.07.2015 21:25

да су слобо и аљо били паметнији сад би они у дубровник и сплит долазили само као туристи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

22.07.2015 21:37

ПОЗНАЈЕМ ОВОГ ХАЈДАШ ДОНЧИЋА, ОН ЈЕ ТИП КОЈИ НА СЛУЖБЕНИ ПРИЈЕМ ДОЛАЗИ У ПАТИКАМА И ТРЕНЕРЦИ... ЧОВЈЕК СТВАРНО НИЈЕ ЗА МИНИСТРА И НЕМА ПОЈМА О ТРАНСПОРТНИМ ПОЛИТИКАМА... АЛИ ЊЕГА ЈЕ ЊЕГОВ СДП ПОСТАВИО НА ТО МЈЕСТО... НЕ БАВИМ СЕ ПОЛИТИКОМ, АЛИ ОНАЈ КАЛМЕТА БЕЗ ОБЗИРА НА ОПТУЖНИЦУ ЈЕ БАРЕМ БИО ПРИСТОЈАН У ПРОФЕСИОНАЛНИМ ОДНОСИМА И НА БИЛАТДЕРАЛНОМ НИВОУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

22.07.2015 23:01

Извинице се вама Бециревиц кад неце Вуцицу која уцјена за бих неце дозволити прелазак границе па није ЕУ у Хрватској него сте ви у ЕУ пуно сте се дигли али која птица рано лети брзо се у..ре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како год

22.07.2015 23:01

Волите се ви и са оваквим вокабуларом , доказано већ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

22.07.2015 23:38

Муслимани и Срби су нај веце будале вјерују Хрватима сјецам се кад је поцео несретни рат Муслимани су их прихватили цим су ојацали потукли су се са Муслиманима када су видјели да су слабији молили су за помоц Србима. Срби их пустају да изадју а после мјесец дана ударисе на Србе а сада на БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промјене

23.07.2015 10:56

И за ове мостове што је споменуо, слиједи шамарчина од ЕУ. Хрвати ће је ускоро звати АУ а не ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ