Ево како да користите телефон у ромингу

Колико пута сте само чули да је неко направио огромне рачуне за телефон док је био ван земље? Или се тако нешто и вама догодило?

Регион 16.07.2015 | 14:00
Ево како да користите телефон у ромингу

Доста људи је имало ситуацију да их сачека непријатно изненађење по повратку из иностранства, и куну се да нису готово ни такли телефон. Да ли је у питању нека грешка, превара, или једноставно невешто коришћење телефона, све зависи од случаја до случаја. Како год, ово су неки савети како да се и вама не деси да направите рачун од којег ће вам се завртети у глави.

Информишите се о ценама и услугама које ваш оператер нуди у сарадњи са својим иностраним партнером на одређеној дестинацији.

Проверите и да ли постоје специјалне роминг промоције у виду пакета додатних минута, порука или мегабајта за пренос података.

Пре поласка на пут деактивирајте услугу говорне поште. Пријем и преслушавање говорне поруке у ромингу тарифира се као стандардни долазни и одлазни позив.

СМС поруке за проверу стања на рачуну се тарифирају према важећем ценовнику за СМС поруке у ромингу, а како информације о оствареном саобраћају које оператери добијају од својих роминг партнера често касне, може се догодити да коришћене услуге буду накнадно приказане на неком од наредних рачуна.

На телефону подесите опцију за забрану преноса података у ромингу, односно, угасите мобилни интернет.

Искључите опцију аутоматског ажурирања апликација.

Избегавајте постављање и преузимање садржаја који прави велики проток података – видео, фотографије и отварање прилога у мејловима.

Ако ваши уређаји подржавају Wи-Фи опцију, користите је где год је доступна за пренос података.

Обратите пажњу да ће се, уколико дође до прекида Wи-Фи сигнала, телефон аутоматски пребацити на ГПРС мрежу и наставити пренос података који се тарифира према ценовнику за роминг.

Уколико водите рачуна и придржавате се основних савета за коришћење телефона у ромингу, ваш смартфон ће постати идеалан сапутник на сваком путовању.

Извор: Србија данас

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ацопер

16.07.2015 11:58

Био у Грцкој,стално долазе поруке,промет моб.података онемогуцен Слуцајно 5 мин.упалих то и 249 км додје рацуна.ГПРС,услуга локације,пром.боб података,све погасити,нит зовите нит се јављајте Само вајфај

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

17.07.2015 00:42

Модерна телефониа огули овај народ и треба !

ОДГОВОРИТЕ