Да ли је стетоскопу дошао крај?

Ова једоставна направа од свог настанка 1816. године није се много изменила, а поједини лекари истичу да ће је у будућности заменити неке нове технологије.

Здравље 15.07.2015 | 07:42
Да ли је стетоскопу дошао крај?

“Као што су плоче и судио касете заменили дискови, тако ће највероватније и ултразвук или нека друга технологија заменити стетоскоп. На пример, покретни скенери могли би да омогућавају преглед унутрашњих органа на лицу места, уместо да их лекар само ослушне”, писало је пре пар месеци у магазину “Глобал Хеарт”.

Међутим, чак и најсклупљи стетоскопи тренутно коштају много мање од таквих покретних апарата чија цена достиже и до 6.500 долара.

Поједини иноватори сматрају да би зато постојећи стетоскоп требало унапредити тако што би се повезао са смартфоном који би, на пример, бележио откуцаје срца или ритам дисања.

“Оно што је нарочито интересантно је да би овакав спој могао да интернисте или медицинске сестре учини кардиолозима”, наводи кардиолог Џон Чорба са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску који тренутно спроводи истраживања у вези са новим “Еко Цоре” уређајем, адаптером који се повезује са стетоскопом.

Апарат, који су већ запазили инвеститори из Силицијумске долине, тренутно чека на одобрење америчке Управе за храну и лекове, последње препреке коју је потребно прећи како би се нашао на тржишту. Његови творци надају се да ће се наћи у комерцијалној продаји до краја лета.

С друге стране, истраживачи Технолошког института у Масачусетсу у сарадњи са индијском фондацијом “Цхест Ресеарцх“ развили су први стетоскоп који се напаја енергијом путем УСБ-а, са смартфон апликацијом за бележење података.

За разлику од “Еко Цоре” уређаја, овај стетоскоп усмерен је првенствено на дијагностиковање пулмонарних болести попут астме, упале плућа или рака плућа.

Научници се надају да ће његова употреба омогућити мање искусним лекарима у руралним областима да боље и прецизније одређују дијагнозе захваљујући алгоритму који има способност бележења и праћења неправилности у раду плућа. Овај апарат неће се продавати.

Новије генерације лекара у Америци све се више ослањају на високу технологију, али у неразвијеним крајевима света употреба стетоскопа подједнако је заступљена као пре неколико деценија.

“Ако имате искусног доктора који добро познаје свој стетоскоп, то је боље од било какве машине”, закључује доктор Рич Флечер са Технолошког института у Масачусетсу, водећи аутор истраживања.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар