Жене жртве рата из Српске данас у Хагу

Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске требало би данас у Хашком трибуналу да присуствују суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу и тиме пруже подршку свим Србима који су се, како кажу, често неосновано, нашли пред овим судом.

Република Српска 07.07.2015 | 08:43
Жене жртве рата из Српске данас у Хагу

Предсједник Удружења Божица Живковић-Рајилић рекла је да је циљ посјете 25 чланица овог удружења Хагу изражавање протеста због селективног приступа правди у Хашком трибуналу и апеловање да међународна јавност прихвати истину о страдању свих народа у рату у БиХ.

"Удружење жена жртава рата Репоублике Српске јавно поставља питање Хашком трибуналу - шта се дешавало са Српкињама у рату у БиХ и зашто то нико, никад и нигдје у Европи није помињао", нагласила је Рајилићева.

Она је рекла да већина међународних извјештаја из времена рата и данас, 20 година послије, помиње Србе као "кривце за рат", а Српкиње само као мајке, сестре и супруге тих "монструма" "с намјером да се колективно окриви један народ - српски, а Република Српска изгуби смисао за постојање".

Рајилићева је подсјетила да је у БиХ неколико хиљада жена српске националности током рата у муслиманским и хрватским затворима било изложено стравичном мучењу, силовањима, те невиђеним врстама психо-физичке тортуре.

Према њеним ријечима, Удружење скреће пажњу домаћој и међународној јавности да ништа не вриједе њихове конвенције, правила, потписивање протокола и резолуција, као ни покушаји да покажу своју наводну опредијељеност за мир, суживот, правду и толеранцију, за истину, ако жртве нису добиле сатисфакцију и обештећење.

"Ми смо жртве, а нашу несрећу нико не признаје. Нашу муку осим пред домаћим, износили смо и пред међународним званичницима. Разговарали смо са предсједником Хашког трибунала Теодором Мероном и у више наврата са главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом и њима је познато да починици стравичних злочина над нама нису оптужени у Хагу ни пред домаћим судовима", истакла је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Рајилићева је нагласила да су Српкиње које су преживјеле страшна мучења за вријеме рата осјетиле и злу намјеру међународних хуманитараца који су субјективно и селективно приказивали страдање цивила, жена и дјеце у рату у БиХ, као што су глумица Анџелина Џоли, високи чиновници британске Амбасаде Џо Ломас и Џон О`Шонеси, те Балканска истраживачка мрежа /Бирн/ у филму "Нечујни крик".

"Сви они су знали за истину са српске стране, али никад ништа нису учинили да се и овим жртвама помогне и живот олакша. Да ли је правда доступна свима или само некима? Имамо ли ми право на правду, признање и обештећење? Или немамо", упитала је Рајилићева.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Серафим

07.07.2015 07:07

Боље икад него никад ста су до сада цекале????? Али уместо да их воде у Савет безбедности или до Уједињених нација организатори их воде у затвор ХАГ код оптузеника пред целим светом за ратне злоцине, па ма ко он био, то је исмејавање и умањивање српске зртве као да је неколико зена силовано негде у близини генераловог стаба. То је омаловазавање тих измуцених јадница, које ето тразе и одстету а не да се томе да светска вазност силованих зена и деце као свагде на свету... Па афера Монике и Клинтона је плацена хиљаду пута висе него када су у Неw Yорку порусили светски трговацки центар да се не би досло до истине, тако и овде одвели су ове унесрецене зене зртве силовања и наносења теског дусевног бола уместо у уједињене нације, право у затвор са циљем да помогну једном оптузеном генералу, то је толико понизавајуце за све зене света , за једну целу Српску нацију за нови светски поредак.Промовису насиље у породици а затварају оци пред ратним злоцинима уцињеним над зенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

07.07.2015 07:32

Сви срби у једној дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

07.07.2015 09:18

Врло добро знамо докле нас је довела ова изрека, па данас Срби нису Срби ни ондје гдје би требали бити, нажалост.

Name

цццц

07.07.2015 07:42

Ово је истинито и праведно, требамо и ми Срби тразити своја права, ако смо зива бица, ми се осудјујемо само за измисљене лази. ИСТИНА "ИСТИНА ТРЕБА И ЗА СРПСКИ НАРОД" ДОСТА ЈЕ КЛЕВЕТАЊА И ЛАЗИ ОД МЕДЈУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ,УН и свих других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој истина

07.07.2015 09:51

Истина ста има?

Name

"Касно Марко на Косово стизе"

07.07.2015 09:03

Каква контрадикторност?Зене отисле у Хаг да протестују ради српских зртава,а у Хагу само Срби тренутно одговарају за злоцине.И ово је примјер да смо за све закаснили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

07.07.2015 12:12

Даце Бог да истина изадје на видјело.

Name

цм

07.07.2015 10:55

Ко нас води задњих 25 год добро да нисмо на ислам прешли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

07.07.2015 11:46

Зена сам зртва рата и знам како је и да ми немамо никаква права.само ми је зао због болести сто нисам могла да идем са својим сестрама да дамо подрску свим србима који су затоцени у хаском казамату.овим путем подрзавам да им бог да снаге да ово издрзе храбро и свако добро од бога им зелим вел.за сва српска браца за пос.генерала младица.драга брацо и сестре нек вас бог цува и ако бог да да правда побједи.