Почела колонија "Бардача-Србац 2015"

На Бардачи код Српца почео је 32. Сазив Ликовно-еколошке колоније „Бадрача-Србац 2015“, који је окупио 12 академских сликара из Републике Српске, Србије и Црне Горе. 

Република Српска 29.06.2015 | 15:06
Почела колонија "Бардача-Србац 2015"

Они ће у овом природном резервату до 5. јула стварати дјела на задату тему „Унапређење енергетске ефикасности“.

Ради се о једној од најстаријих Колонија на просторима бивше Југославије, којој је темеље ударио познати новосадски академски сликар, Српчанин по поријеклу, Рајко Петковић још давне 1983. године. Јединствена је по томе што има, не само умјетнички, већ еколошки, едукативни и хуманитарни карактер, са основним задатком учесника да својим дјелима утичу на заштиту природе и човјекове животне средине.

Кроз бардачку Колонију у протекле три деценије прошло је око стотину познатих сликара из готово свих република бивше Југославије и неколико других земаља, па има и међународни карактер.

Они су иза себе оставили око хиљаду дјела, од којих 600 чине фундус Колоније, као културно благо општине Србац и Републике Српске, а остале су продате у хуманитарне сврхе, подијељене спонзорима и донаторима, док добар дио краси просторије општинских и републичких институција.

Нажалост ни ове године Ликовно-еколошка колонија „Бардача – Србац“ није наишла на подршку ресорног министарства, али је организатор, Јавна установа Центар за културу и спорт Србац, захвална на помоћи Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и Природно-математичком факултету бањалучког Универзитета, који је за смјештај сликара уступио свој студентски „Тренинг центар“ на Бадачи.

У току рада Колоније биће организована и Школа сликања за талентоване ученике србачких основних и средњих школа, а завршне вечери, 5. јула, на свечаном отварању изложбе носовасталих радова, биће проглашени најуређенија дворишта и балкони у србачкој општини.

С.К.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Радмила Максимовиц

02.11.2016 11:41

МОлим Вас за Контакт телефоне и имаил адресе "ЛЕК БАРДАЦА" Позз Радмила Максимовиц

ОДГОВОРИТЕ