Вриједни акцијаши из Разбоја Лијевче

Изглед гробља, каже народна, представља огледало села. То су на најбољи начин показали мјештани србачког села Разбој Лијевче, који су прошлог викенда, заједно са комшијама из Доњих и Горњих Кладара организовали још једну у низу акција на уредјењу сеоског гробља.

Република Српска 29.06.2015 | 14:49
Вриједни акцијаши из Разбоја Лијевче

Искрчили су дио гробљанског земљишта, уклонили отпад и ископали рупе за постављање бетонских стубова, како би се гробље и оградило.

Прошле године су уклонили пет великих стабала храста, који су правили штету на надгробним споменицима, затим су постављене одводне цијеви и насипање простора за паркирање возила, при чему су помоћ пружиле фирме „Хидрокоп“ и „Артинг инвест“, које су, такође, прошириле прикључак на магистрални пут.

Тако је настављена традиција заједничких акција на изградњи комуналних објеката и инфраструктуре у овом Лијевчанском селу које је међу првима 1971. године властитим средствима асфалтирало локални пут кроз село, а према ријечима активисте Николе Крагуља, 1954. године у ово село је стигла и струја, два дана прије него што је електрика обасјала Србац.

-Показали смо да традиција заједничких акција у нашем селу није изумрла и да је у њему доста тога остало по чему је било познато, не само у регији већ и шире – каже Бошко Касагић, предсједник Одбора „Стапарског гробља“ у Разбоју Лијевче, које је као и село више пута мијењало назив, а садашњем је благослов дао и свештеник Младен Продановић. Он је изразио задовољство одзивом на акцију, али и спремношћу мјештана да наставе са сличним акцијама.

Досадашњи радови у вриједности од око 30.000 КМ, реализовани су кроз добровољне прилоге становника овог и сусједних села Доњи и Горњи Кладари са око 10.000 КМ, донацијом начелника општине Драге Ћирића са 2.000 КМ, док је највећи дио трошкова покрила фирма „Хидрокоп“ власништво Радислава Бабића.

Предсједник Грађевинског одбора Бошко Касагић каже да ће се акције на уређењу гробља наставити, а у току је израда ситуационог плана гробља, који ће се наћи и на Интернету, што говори да се овом послу пришло крајње озбиљно и одговорно. Темељи ових акција постављени шездесетих година од стране активиста Чеде Зрнића, Чеде Касагића, Влајка Куваље и Новака Бубоњића имају и даље чврст ослонац грађана Разбоја Лијевче – истичу у Одбору „Стапарског гробља“.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јако

30.06.2015 09:41

Фина акција.

ОДГОВОРИТЕ