Тужилаштво затражило изрицање максималне казне Чаушевићу

Тужилаштво БиХ затражило је да Апелационо вијеће Суда БиХ осуди на максималну казну од 45 година затвора Хариса Чаушевића који је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године.

Босна и Херцеговина 29.06.2015 | 14:09
Тужилаштво затражило изрицање максималне казне Чаушевићу

Током изношења завршних ријечи тужилац Дубравко Чампара навео је да једино изреченом казном дуготрајног затвора жртве до сада највећег терористичког напада у БиХ донекле могу добити сатисфакцију. 

Чампара тврди да је Тужилаштво током обновљеног поступка у овом случају ван сваке разумне сумње доказало да је оптужени починио кривично дјело за које се терети, те да не постоји ниједан детаљ, од планирања извршења терористичког чина до хапшења осумњиченог, који није поткријепљен исказима свједока, налазима вјештака и материјалним доказима. 

Тужилац је подсјетио на изјаве свједока дате током првостепеног поступка и пред Апелационим вијећем, којим потврђују да је Чаушевић дуже вријеме планирао напад на Полицијску станицу у Бугојну када је повећан број полицајаца због одржавања вјерске манифестације на Ајватовици.

"Потпуно је јасно да је оптужени имао намјеру уништити Полицијску станицу и убити све у њој. То је недвосмислено хтио учинити с циљем озбиљне дестабилизације БиХ и изазивања пометње, а полицијске службенике је свјесно изабрао као мете јер они симболизују власт", рекао је Чампара. 

Тужилац је посебно истакао да током оба судска поступка, оптужени Чаушевић није показао никакво кајање због оног што је учинио и изазваних психичких траума код преживјелих. 

Према Чампариним ријечима, одбрана, која је покушала створити "фамозни лажни алиби за оптуженог", ниједним доказом није успјела доказати да он није починио кривично дјело за које се терети. 

"Одбрана је пола претреса провела оптужујући Аднана Харачића за овај злочин, а кривицу је хтјела пребацити и на власника интернет клуба `Матрикс` Неџада Башића. Након тога захтијевала је изузеће судија, Судског вијећа, предсједника Суда БиХ, тужиоца и главног тужиоца Тужилаштва БиХ, чиме је хтјела одуговлачити процес", навео је Чампара. 

Прије изношења завршних ријечу Тужилаштва, оптужени Чаушевић је рекао да не може пратити данашње рочиште због тешке депресије у коју је запао јер се, како је навео, од 12. јуна незаконито налази у притвору. 

Он је рекао да је другостепеном одлуком Суда 12. јуна 2014. године прихваћена жалба одбране на првостепену пресуду, те да након доношења одлуке Апелационог вијећа, којом се усваја жалба изјављена против првостепене одлуке и којом се она укида, притвор може максимално трајати 12 мјесеци од дана доношења те одлуке. 

Чаушевић је рекао да му није пружена медицинска помоћ на коју има право, те да је на вријеме обавијестио Суд о стању у којем се налази. Због лошег психичког стања навео је да се не може концентрисати и пратити завршне ријечи Тужилаштва. 

Предсједавајући Судског вијећа Тихомир Лукес рекао је да ће у току дана Чаушевић бити прегледан. 

Чаушевић је и данас затражио изузеће предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо која га ни након четири позива није посјетила и која се, како је рекао, није огласила поводом селективне примјене закона у вези са продужењем његовог притвора. 

Због истог разлога затражио је и изузеће предсједавајућег Апелационог вијећа у овом поступку Тихомира Лукеса, док је одбрана овај захтјев проширила и на друга два члана, судије Драгомира Вукоју и Сенаида Бегташевића. 

Оптужени је затражио и изузеће тужиоца Чампаре "због пристрасности, јер је политички тужилац". Он је навео да се није могао адекватно бранити јер тужилац није доставио релевантне доказе. 

Након изнесених захјтева, Чаушевић је напустио судницу уз образложење да се не осјећа добро, а Судско вијеће је након консултација одбацило наведене захтјеве. 

Чаушевић је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године у којем је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена Едина Хиндић, а лакше рањено још пет њихових колега. 

Суди му се у поновљеном поступку након што му је, због битних повреда поступка, укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 45 година затвора. 

Суђење се наставља сутра у 9.00 часова изношењем завршних ријечи одбране.

Извор: Срна

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мрзим Босну

29.06.2015 12:12

А да је то урадио у Републици Српској шта би тражили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим српски ентитет

29.06.2015 12:34

Било би појео Вук магарца.

Name

ре мрзим И и ИИ

29.06.2015 14:06

Ако су вам главе усијане,правац Сибир и на хладјење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.06.2015 11:44

Бас је симпатицан на слици као да га је поплава донијела.

ОДГОВОРИТЕ