Напади-акти америчких "агената хаоса"

Напади у Македонији и БиХ су акти "агената хаоса" које подржавају САД и чији је првенствени циљ спречавање евроазијских интеграција, оцијенио је социолог и научни истраживач при канадском Центру за истраживање глобализација Махди Даријус Наземроаја.

Регион 29.06.2015 | 11:28
Напади-акти америчких "агената хаоса"


"Ти напади су акти група које САД подржавају у ширем региону Евроазије. То су 'агенти хаоса', чији је првенствени циљ спречавање евроазијских интеграција, а на Балкану сада видимо ефекат њиховог преливања. Те снаге су опасна комбинација ултранационализма, милитантизма, расизма, тероризма, ксенофобије, екстремизма и секташтва и све те особине се преплићу.

Такве групе биле су употријебљене и за разбијање Југославије", истакао је Наземроаја, родом из Ирана, који се специјализовао за геополитичка и стратешка истраживања Блиског истока и централне Азије.

Он је истакао да се САД противе евроазијским интеграцијама јер се плаше да би тако био умањен њихов глобални утицај. "Вашингтон не жели да допусти међусобну интеграцију европских и азијских држава.

Напротив, жели да контролише Евроазију тако што ће европске и азијске државе интегрисати са САД у политичком, економском и војном смислу.

Зато, рецимо, САД агресивно гурају ЕУ да потпише Споразум о трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству /ТТИП/, а истовремено раде на томе да обезбиједе Транспацифичко партнерство /ТПП/ у Азији", рекао је Наземроаја.

Он је нагласио да су стратешки циљеви оба та трговинска споразума да интегришу Европу и Азију са САД, да Вашингтон учине центром политичког одлучивања, а Волстрит неспорним центром глобалне економије.

"Стратегија САД је да економски исцрпе своје ривале, али и сопствене савезнике, тиме што ће их довести до стадијума у коме ће они урушавати међусобне билатералне односе.

Криза у Украјини служи интересима Вашингтона да ослаби ЕУ и Русију. САД не теже само ка томе да прошире НАТО и да окруже Русију, него и да нанесу штету везама између ЕУ и Русије. У Латинској Америци и на Карибима раде потпуно исту ствар", каже Наземроаја.

Он је за "Спутњик" рекао да је Русија ријешена да не дозволи губитак утицаја на Балкану нити прекид партнерства са Србијом.

"НАТО и ЕУ желе да ставе преостале државе, попут Србије и Молдавије рецимо, под своје окриље, док Руси не желе да буду избачени из Европе и теже да понуде алтернативу кроз евроазијски пут. Србија и Западни Балкан би на крају могли да постану мјесто сукоба, посебно са промјеном геополитичке мапе свијета и како земље БРИКС-а буду постајале јаче", истакао је Наземроаја.

Коментаришући тврдњу да се спољна политика САД заснива на глобалној пријетњи од тероризма, он је рекао да је америчка дефиниција тероризма нејасна и селективно се примјењује како би се оправдала спољна политика САД.

"То је тактика демонизације која се користи да би се у негативном контексту приказали Арапи и муслимани. Али, ако погледамо емпиријске статистичке податке о тероризму, слика је умногоме другачија. Према подацима изнесеним у Глобалном индексу тероризма за 2014. који је објавио Институт за економију и мир, скоро све државе које су погођене тероризмом имају једну заједничку карактеристику - војно и политичко мијешање САД у њихове унутрашње послове", истакао је Наземроаја.

Он је нагласио да не смије да се заборави да су највећи државни спонзор тероризма заправо саме САД.

"Вашингтон је организовао екстремне групе током Хладног рата да би се бориле против Совјетског Савеза. Те групе нису створене саме од себе, постоји цијели историјски контекст. ЦИА је тренирала и подржавала Осаму бин Ладена у борби против Совјетског Савеза и Ал Каида је креатура Америке. Чак и групе попут Џабхат ал Нусре и Исламске државе у Ираку и Сирији створене су као резултат спољне политике САД и подршке за промјену режима у земљама Блиског истока", навео је Наземроаја.

Говорећи о томе да предсједник САД Барак Обама промовише "америчку изузетност" и какве би лекције из историје могле да се науче када се говори о том феномену, он је рекао да је "изузетност повезана са етноцентризмом и расистичким погледима".

"Повезана је и са новом фазом хладног рата, којом се демонизују други на основу њихове културе и наводних цивилизацијских разлика, било да је реч о исламској или хришћанској православној цивилизацији. Изузетност дели свет на 'нас' и 'њих', или на 'друге'. Апартхејд је заснован на изузетности. Нацизам је заснован на изузетности. А те идеологије су довеле до угњетавања, до легитимисања окрутности и до свјетског рата", оцијенио је Наземроаја.

Извор: Срна

 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

залуд

29.06.2015 09:43

На нашем простору се не може ништа учинити против овакве ситуације. Све српске комшије воле наше и своје непријатеље - Американце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

29.06.2015 09:49

ТО ИСПРИЧАЈ ЕВРОПСКИМ ФАШИСТИМА, ЈЕР СУ ИСТИ КАО И АМЕРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бозе памети

29.06.2015 09:52

Бозе памети и теорија!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гром

29.06.2015 10:01

Него ко други стоји иза свега ...они него ко,прескуп је апарат да би стајао и чекао.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

29.06.2015 11:36

Свака част све гола истина само многи неће да је види иако му је пред носом

ОДГОВОРИТЕ