Барак Обама има нову политику о таоцима

Предсједник САД Барак Обама објавио је синоћ да ће држава убудуће бити боље координисана у талачким кризама и признао да је његова администрација у неким случајевима изневјерила породице.

Свијет 25.06.2015 | 13:01
Барак Обама има нову политику о таоцима

"Приватно сам им признао оно што желим да кажем и јавно - истина је да је било тренутака када их је наша власт изневјерила, без обзира на добре намјере", рекао је Обама послије састанка са родбином талаца и обећао да ће администрација убудуће радити боље.

Он је нагласио да САД ни у будућности неће чинити уступке нити плаћати откупнине отмичарима, напоменувши да би то донијело богатство милитантима и охрабрило додатне отмице.

Обама је, ипак, представио кооперативнију политику, у којој ће власти сарађивати са породицама. Он је рекао да ће специјални предсједнички изасланик бити именован са задатком да координише напоре безбједносних служби и дипломата.

Државним званичницима сада ће бити дозвољено да комуницирају и преговарају са отмичарима.

Нови приступ израђен је више од шест мјесеци послије жалби породица да њихове иницијативе за ослобађање рођака наилазе на отпор америчких званичника, који пријете правним акцијама уколико породице самостално сакупе откупнину.

Обама је рекао, а то је раније саопштило и Министарство правде, да се такве пријетње више не смију поновити и да ниједан Американац није кривично гоњен због плаћања откупнине.

Нови приступ, у форми предсједничке директиве, дозвољава "комуникацију наших власти са отмичарима, породицама талаца или трећим странама које помажу породицама", рекао је Обама.

Коментари / 0

Оставите коментар