Тужила банку па добила занимљиву понуду

О.С. из Београда се изненадила када јој је адвокат банке коју је тужила због кредита у францима, на рочишту понудио да дође у банку, да ће тамо добити бољи договор, простим речима "да се мане суда".

Србија 24.06.2015 | 21:35
Тужила банку па добила занимљиву понуду

- Био је упоран, јурио ме по ходнику суда са тим предлогом. Но, иза тога, прозрела је жена, крије се страх банке да ће на суду ова Београђанка добити поништај уговора.

- Тражила сам писмени допис, понуду од њих, али не, завршило се на том усменом предлогу, каже О.С.

Дејан Гаврлиловић из "Ефективе" објашњава за Србијаданас.цом да је намера банака да "ситнишем" купују већу добит:

- Постоји реална могућност да клијенти тужбама успеју да пониште уговоре о кредиту. Поништавањем целог уговора кредит се прекида а стан остаје клијенту, у највећем броју случајева без додатних дуговања клијента према банци.

У другом случају, када је реч о "договору са банком", банка клијенту нуди повраћај свих незаконито наплаћених средстава (повећавање камате, исплата кредита по ниже а наплата по више курсу) уз одрицање клијента од покретања будућих нових тужби. Банка враћа клијенту незаконито наплаћен новац и овај наставља даљу отплату, каже Гавриловић.

Јасно је да се то банци исплати, али О.С. има право да води своју битку:

- Ја само тражим пристојну варијанту, не могу да пристанем да након 6 година плаћања кредита, који је износио 20.000 евра, имам дуг од 30.000 каже она. Хтела је себи и кћерки да обезбеди кров над главом, узела је стан од 50 квадрата, а како је кренуло, оставиће детету дуг, који ће доћи и до 50.000 овим темпом.

 

- Радим као трговац 24 године. Шта би било да сам стала иза неког лошег производа, продавала га као добар. Мене би инспекција казнила. То и тражим, да неко стане иза лошег производа, каже жена која је те 2009. године, уговор о "бајном кредиту" видела тек у моменту потписивања, а сад му робује.

Не плаћа рате. Однесе, уплати неку сићу, из бунта. Љута је.

А из банке зову, кажу да има "неки дуг", да дође да уплати.

ЕФЕКТИВА: До трајнијег решења, остају тужбе

Једно од решење су свакако нове и масовне тужбе. Ипак, најбоље би било да банке и НБС, понуде задовољавајуће, трајно решење за проблем ЦХФ кредита, и у том случају тужби ни протеста више не би било. За сада у банкама за то нема слуха, каже председник удружења, Дејан Гавриловић.

Наводи да свакодневно подносе нове тужбе које додатно оптерећују банке резервацијама и судским трошковима, те ће их ови спорови на крају коштати далеко више од договора који је још увек могућ.

(Србија Данас)

Коментари / 0

Оставите коментар