Србија ипак затражила вето од Русије?

Резолуција о Сребреници коју је Велика Британија припремила за устајање у СБ УН вероватно неће ући у процедури гласања.

Србија 22.06.2015 | 22:54
Србија ипак затражила вето од Русије?

То су београдском листу рекли дипломатски извори блиски Влади Србије, а у седишту УН у Њујорку је речено да није извесно да ће се о резолуцији изјашњавати Савет безбедности.

"Упорно пласирање једне резолуције чији текст у претходним консултацијама наилази на отпоре често не буде ни стављен на гласање", рекли су за Данас дипломатски извори блиски Влади Србије.

Како је Данасу речено у УН, неизвесно је да ли ће се резолуција наћи пред Саветом безбедности или Генералном скупштином. "Документе које усвоји СБ имају обавезујућу снагу за земље чланице Уједињених нација за разлику од оних које усвоји Генерална скупштина", објашњено је нашем листу у УН.

Међутим, дипломатски извори из Владе Србије тврде за Данас да, уколико се резолуција не појави пред СБ УН, то не значи да ће се наћи у Генералној скупштини на усвајање.

"Не значи уопште да ће се ићи на ГС УН. Припреме за то су још теже од СБ УН. Треба имати у виду да Велика Британија није, као бивша држава колонизатор, нимало омиљена на УН сцени", тврде саговорници Данаса.

Они напомињу да је Србија већ неформално тражила од Русије да уложи вето на резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН.

"Министарство спољних послова Србије упутиће и формалан захтев министарству спољних Руске Федерације да стави вето на резолуцију о сребреничком геноциду у СБ УН“, тврде за Данас дипломатски извори блиски Влади Србије.

У том допису који ће Министарство спољних послова упутити Русији биће разложен став српске владе о противљењу усвајању резолуције о Сребреници, уз констатацију да такав документ не доприноси помирењу и стабилности у региону. Уз то, тврде Данасови саговорници, биће затражено да Русија уложи вето у СБ УН.

Упитани да ли су онда истинити наводи појединих београдских листова о томе да Русија има списак услова који би у том случају били испостављени Србији, саговорници Данаса упућени у догађаје и намере државног врха у вези са сребреничком резолуцијом то демантују. Они тврде да би Русија свакако уложила вето на тај документ јер се принципијелно противи "таквој политици ЕУ и САД".

Према њиховим речима, ни Кина, држава чланица Савета безбедности УН, нема позитивно мишљење о тексту резолуције о сребреничком геноциду. Међутим, како кажу, неће бити потребе да и они реагују јер је због противљења Русије већ прилично јасна ситуација да резолуција не може да прође СБ УН.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да се Србија противи тексту резолуције о сребреничком геноциду, уз истицање да Србију нико није ни питао за мишљење. Он је, међутим, на конференцији за новинаре крајем прошле недеље рекао да Србија није тражила вето од Русије, не прецизирајући да ли ће то ипак учинити.

Поједини медији спекулишу да је пре обраћања новинарима, Вучић на седници Владе Србије тражио од министара појединачно да кажу да ли се слажу са резолуцијом о Сребреници. Док поједини извори тврде да је неслагање било једногласно, дотле се у медијима појављује спекулација да су три члана Владе подржали резолуцију.

Извор: Б92

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Милојко Бања Лука

22.06.2015 21:00

Време ће показати ко је чинио злочине у сребреници а и у читавој бих,сфрј,европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радознао са питањем

23.06.2015 03:36

Гледам овај надгробни споменик са именима и изгледа ми постављен водоравно, или скоро водоравно. Мало чудно ако се зна да сви споменици са именима укопаних стоје вертикално да се имена лијепо могу прочитати. Овако, имена можеш прочитати само ако би ходао по надгробним плочама, а то неће нико радити. Лично мислим да је то смишљено урађено да се не могу прочитати сва имена, јер постоје сумње да су ту сахрањени сви који су у Сребреници погинули у току рата, тј.'92-'95 год, сви они који су у том периоду умрли природном смрћу, И сви регуларни војници који су погинули у ратним сукобима у Сребреници и околини Сребренице. У сваком случају МОЈЕ ИСКРЕНО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА НЕДУЖНО СТРАДАЛИХ У СРЕБРЕНИЦИ, АЛИ И У ЦИЈЕЛОЈ БИХ ТОКОМ РАТА.

Name

Читам

23.06.2015 03:45

Читам неке коментаре, вјероватно Бошњака, и питам се како је могуће да имају тако двострук приступ према жртвама рата, не само у Сребреници. За сребреничке жртве, на бошњачкој страни с правом траже да злочинци буду кажњени и злочин осуђен, док на другој страни, скоро да негирају да је у селима око Сребренице у току рата страдало око 3'500 припадника српског народа. Међу њима је сигурно било доста и прикадника регуларне војске (као што је то био случај на бошњачкој страни), али је био веома велики број цивила, па и дјеце, са именима и презименима жртава. Ко је те људе побио? Нису сигурно сами себе убијали. Ако се зна да је за вријеме цијелог рата у Сребреници ратни командант био Насер Орић, и ако се зна да се из Сребренице систематски нападала српска околна села и цивилни живаљ, зар он није одговоран, ако ништа, по командној одговорност. Као што су по командној одговорности одговарали у и Хагу осушени многи српски официри. Ако није Орић, ко је? Ту, браћо и сународници Бошњаци, ви требте да будете ти који ће то да осуде, а не да на другој страни осуђујете све, а на својој од Орића правите хероја. Онда се чудите што Срби реагују и не могу да прихвате ни помисао да се само осуђује злочин на једној страни. ДА ЛИ ЈЕ НЕКО ОДГОВАРАО СА СРПСКЕ СРЕБРЕНИЧКЕ ЖРТВЕ.

Name

тузлак

22.06.2015 21:01

Засто је толико теско осудити злоцин .ма гдје он био бар по мом мисљењу немозе нико у моје име поцинити злоцин а ја да га подрзим..

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин из Сребренице

22.06.2015 21:28

Није проблем резолуција ако се у њој осуде и злоцини над Србима Сребренице који су такодје најстрасније страдали од дјеце до стараца!Ви сте ти који оспоравате и негирате насе мртве(око 3500).Ми смо насе ставили у затвор,а ста је са васим злоцинцима?Засто вам васи политицари крију цињеницу да је огроман број муслимана страдао пробијајуци се према Тузли.Геноцид не мозе бити спасити 30000 цивила,стараца,зена,дјеце.Стрељање ратних заробљеника није геноцид,злоцин да али геноцид не!

Name

дејан.бл

22.06.2015 21:33

Наравно да није теско и треба да се осуди злоцин. Али упорно инсистирање на осуди злоцина на само једној страни, то вец није добро. Био је председник Тадиц у Сребреници, поклонио се. Био је Додик, био Цавиц... Да ли сваки будуци председник треба да иде и да се извињава .? Да ли је један представник Муслимана исао у Кравице ??? Посто си из Тузле, ста се десило са 'тузланском колоном' ? Ко је побио те младице ? ЈНА је и у то време била регуларна армија СФРЈ. Да ли је неко одговарао ??? Сваке године правите циркус када родбина додје да полози цвеце на место страдања. Мислим да прво треба да се утврди истина о десавањима у Сребреници а и око Сребренице. Ста је претходило нападу на Сребреницу. Да се утврди какав су договор имали Алија и Клинтон.

Name

РЕ-Срибин из Сребренице

22.06.2015 21:48

Да али то нису ранти заробљеници. То су ненаорузани цивили који су били у УН сигурносној зони. То је медународни суд вец испитао и окарактерисао као геноцид. Тако да га ми моземо звати како год хоцемо али то не умањује цињеницу на страни злоцин кои је направљен у име насег народа. Засто висе не признамо то самом себи и кренемо путем целе Европе. Негирање само нас прави јос вецим простацима.

Name

небитно

22.06.2015 22:18

@србин из сребренице засто се сто онда организују марс мира, ако се несто крије??? ти поредис оно сто се не мозе поредити, једно је 3500 људи за 5 година и 3500 људи за пар дана... докази говоре сами за себе...

Name

Едо , Слатина - Тузла

23.06.2015 06:49

Цитам коментаре и долазим до закљуцка да нама требају поплаве,суше,клизиста,земљотреси итд. сваки дан,јер ми не знамо функционирати као нормални народ(и)!!Па ста је овдје ново? Од 95. из БиХ се исели у просјеку 50.000 годисње, стварни број становника је пуно мањи него сто це то бити на попису и он износи око 3.4 мил људи. Све остало је фризирање. И највецом глупану је јасно да овдје нема напретка. Ево 20 година вец нам стандарно врте исту прицу . Агенда је ма скоро иста као и 95. , изруцење Орица, јос увијек се сахрањују мртви ,а они који су зиви грозницаво тразе излаз за напоље.Све се распада у криминалу и корупцији док се људи филују тотално невазним стварима! Мрзи се јос висе него 95.,сигуран сам .Вазно је људе убиједити да су ти за твоју биједу криви они други. Народ(и) су уморни и страсно депресивни!Да,сутра делегација ММФ одлази из БиХ и зарко зелим да "насим" властима не дају нове кредите и онда љепота,нема плата,нема пензија,нема ницега и онда мозда додјемо памети !

Name

Требиње

22.06.2015 21:02

Нека је Србија затражила вето од Русије, требала је СРБИЈА замолити и КИНУ да стави вето и онда се јавно захвалити Русији и Кини у СБ и Генералној скупштини, а доста више кокетирања са западом (ЕУ) који све чини да нас растури

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

22.06.2015 21:38

Русија не мозе сама себе заститити а да застити Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вето има цијену

22.06.2015 21:55

Како год да се ово заврси Србија це извуци дебљи крај. Политика је интерес. Цијена руског вета це бити велика. Приблизавање европској унији и пријем сигурно подразумјева приступање Нато савезу. Дали ико вјерује да це Србија након такве услуге од стране Русије бити у позицији да иде у ЕУ како то Вуциц зели. Резолуција осудјује геноцид у Серебреници и све злоцине, а самим тим и злоцин над српским цивилима гдје год да је био. Медјународни суд је јасно рекао да се десио геноцид у Сребреници, кривци су идентификовани. Србија није ознацена као одговорна. Резолуција је мање болна од руског вета. Вријеме це то показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Тузлак

22.06.2015 22:05

Тузлак да ниси и ти бјезао из Сребренице 1995-е.Ви Тузлаци сте се доказали на Брцанскојмалти,јесте ли осудили овај злоцин?.Срби су осудјени за све а васи се злоцинци јос слободно сетају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

22.06.2015 22:07

Ватикан је у једном Веку извршио 3 геноцида над нама! Морамо покренути Резолуцију о геноциде над Србима у 20 веку. Први, 1914 године, Други 1941 И Трећи најстравичнији геноциде са радио активним бомбама које је НАТО приватна војска ватиканских језуита 1999 године бацила на нас. Под директном командом Ватикан напале су нас 19. катокичких држава заједно 1999 године И бациле геноцидне бомбе на Србију. Након Резолуције над Србима у 20. веку морамо од Ватикана И 19 католичких држава да тражимо одштету И да мигрирамо са ових простора јерће нас КАНЦЕР покосити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема помоци!

22.06.2015 22:40

Некима једноставно нема помоци, повампирили се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козак козара

22.06.2015 22:52

Кога је Рус бранио тај је гладан заспао. Кад се Срби окану Русије и Бошњаци од Турске мозе доци до помирења,до тада поздрав здравом разуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

22.06.2015 22:56

Људи моји ми смо у геноциду сви од 90-тих и јос нисмо изасли :) ЕУ и УСА ако им икад буде требало да се донесе та резолуција првенствено из њихових интереса они це то направити да ми нецемо ни трепнути, само се безвезе нервирате :) Бо ти резолуције све ако ти мени убијес д..ете ил ја теби.. могу их доњети на стотине ал ми немамо дјеце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

саxо

22.06.2015 23:23

Али тргујете са зртвама срам да вас буде !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цему

23.06.2015 07:16

Прослост оставимо по страни.Признајмо сви себи да су нас свјестски и наси политицари гурнули у рат.Дрзимо се заједно само таок це мо кренути напријед ка бољој будуцности.Да нам никад висе мозак не исперу и долазе до својих циљева преко мртвих.

Name

борац

23.06.2015 04:33

Баја је то средио са Русима није он био у Пртерсбургу због економије бар њега то не интересује вец да поуци Русе како да наступе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гамби

23.06.2015 06:00

Бојим се да овим потезом не ставимо и вето са Европском Унијом...колико видим да су у могуцности да Србију херметицки затворе кад год то зеле и са свим последицама...да и не говорим о дизању тензија Раска, Македонија, Косово..итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

...Русија

23.06.2015 06:38

Цим загусти, уздамо се у Русију, а видис...знамо ако то затразимо од запада да смо издували у старту, а опет хоцемо с њима у ЕУ / НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.06.2015 09:34

Треба признати геноцид тамо гдје је био нпр у Хрватској или у Сарајеву гдје је протерано сво Српско становниство,а то сто су Енглези и Свабе окарактерисали погибију муслимана у Сребрени и као геноцид то је сасвим нормално они се крију иза тога мозете мислити да су написали да је Клинтон и Алија уз присуство Церица тразили да Ориц побије муслимане и да оптузе Србе мозете мислити ста би то било,ја сам за да се преброје зртве које су погинуле у борбама и које су побијене без борби па цете видјети да нема говора о злоцину а да не прицамо о геноциду

ОДГОВОРИТЕ