Са Балкана у ИСИЛ-у 2.000 добровољаца

У протеклој години број терористичких напада широм свијета повећао се за 35 одсто, а број инцидената повезаних са тероризмом повећао се за 81 одсто, тако да је у протеклој години у нападима животе изгубило 33.000 људи. Ово је жалосна статистика коју доноси годишњи извјештај америчког Стејт дипартмента.

Босна и Херцеговина 21.06.2015 | 17:02
Са Балкана у ИСИЛ-у 2.000 добровољаца

У истом периоду рат у Сирији поприма поприште је највећих прилива страних бораца у посљедњих 20 година. Дакле до прве половине 2015. године више од 190.000 странаца допутовало је у Сирију, а већина њих да би ратовали на страни тзв. Исламске државе. Процјењује се да на страни ове групе ратује и више од 2000 бораца са Балкана. До сада невиђени талас регрутације за терористичке групе захтјева једну контратерористичку стратегију која садржи превенцију радикализације на локалном нивоу, те дерадикализацијске програме у матичним земљама страних бораца, закључено је у извјештају.

"Много страни борци прикључили су се тзв. Исламској држави која је путем застрашивања и искориштавањем политичког незадовољства, те слабог сигурносног окружења у Сирији и Ираку осигурала довољну подршку за извођење сложених војних операција, с циљем стварања самопроглашеног исламског калифата", каже Тина Каиданов, координатор Стејт дипартмента за тероризам.

Што се тиче Ал Каиде, она је у великој мјери фрагментирана у протеклој години, тако да није успјела владати у земљама попут Јемена, Сирије, Либије, Нигерије и Ирака. У извјештају, се такође наводи да је Иран повећао свој утицај у Ираку обучавајући и финансирајући шиитске паравојне формације за борбу против Сунита, продубљујући на тај начин секташко ривалство тог простора. Најјача шиитска милиција коју Иран финансира и даље је либански Хезболах. У протеклој години у западним земљама забиљежен је повећан број напада и тзв. вукова самотњака. Ти напади, стоји у извјештају, углавном су инспирисани мотивима већих терористичких група.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

одавно

21.06.2015 14:58

Нисте ни један цланак о ИСИЛ-у писали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

21.06.2015 18:50

па то су америцки производ они их стите посебно у босни на косову итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

21.06.2015 19:30

Кад знате где се ова говна налазе и њихове базе засто их једноставно не бомбардујете и побијете цим их мозете сликати и знати све где су куд се крецу гдесу базе једноставно је да их истријебите једном за свагда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.06.2015 07:00

АМЕРИЧКА ВОЈСКА СЕ КРИЈЕ ИЗА ОВИХ УНИФОРМИ И ЗАСТАВЕ!?

ОДГОВОРИТЕ