Убица се смијао док је газио људе у Грацу

Припадници аустријске полиције и Тужилаштва покушали су испитати Алена Ризвановића (26), који је у суботу убио троје и повриједио 34 људи након што се аутом залетио у њих у центру Граца, али то није било могуће, јер се нападач и даље налази у стању шока.

Свијет 21.06.2015 | 15:33
Убица се смијао док је газио људе у Грацу

Полиција ће га покушати испитати још једном током дана, а надају се да ће овај пут имати више успјеха.

"Смијао се док је газио пролазнике"

Подсјетимо, Ризвановић се у суботу око подне аутомобилом, возећи 100 км/х, залетио у групу пјешака. Поједини очевици тврде, а преноси "Кронен Зеитунг", да се помахнитали мушкарац смијао док је сједио за воланом и газио људе. Након тога је изашао из аутомобила те пролазнике напао и ножем.

У убилачком походу животе су изгубили четворогодишњи дјечак, 25-годишња жена те Адис Долић (28) из Велике Кладуше. Међу 34 повријеђених је и његова супруга Адиса која се налази у коми.

Познат по насиљу

У тренутку несреће, мушкарац није био под утицајем алкохола или дрога. Првим резултатима истраге, Ризвановић, професионални возач, отац двоје дјеце, има симптоме психозе и одраније је познат по насиљу, због којега је крајем маја добио забрану приступа породици. Мјесни гувернер Херман Шуеценхоефер назвао је то чином "психички поремећене особе".

Полиција је претресла кућу убице, али ништа значајно није пронађено тако да се не може говорити о мотивима. Полиција је такође објавила да је ријеч о изолованом чину, без политичких или екстремистичких мотива.

Ризвановић је поријеклом из БиХ, из Босанске Крајине, а у Аустрију је дошао као избјеглица 1993. и живи у мјесту Калсдорф код Граца. С четири године је дошао с родитељима у Аустрију и посједује аустријско држављанство, али посједује и важећи бх. пасош.

Аустријска полиција затражила је од безбједносних структура БиХ помоћ у истрази. Наиме, Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона врши провјеру одређених особа које се доводе у везу са Ризвановићем, а по замолби која је упућена из Граца путем Интерпола.

"Такође, постоје индиције да се супруга и двоје дјеце Алена Ризвановића налазе на територију БиХ, па можда и изван Унско-санског кантона, иако засад ништа није потврђено", рекао је портпарол МУП-а УСК Але Шиљдедић.

Холивудска звијезда Арнолд Шварценегер, иначе родом из околице Граца, ужаснут је убилачким походом у његовој домовини.

"Оно што се у суботу догодило у Грацу је неизрециво тужно, јер су људи изгубили живот и многи су повријеђени. Сви заједно морамо више радити како бисмо боље препознали знакове менталних болести код људи", рекао је Шварценегер.

(24сата.хр./Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

21.06.2015 13:38

Терориста него ста је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Марко

21.06.2015 13:57

Исламски теророста или??????

Name

ре.марко

21.06.2015 14:12

Заборавио си додати,ПСИХИЧКИ БОЛЕСНИК....да ли може бити терориста а да није психички болесник...тешко

Name

ре Марко

21.06.2015 14:17

А ста је онај сто је у УСА цркви поубијао црнце и уз то католике, а није муслиман? Е мој Мрко јадан ли си кад се тудјом муком насладјуес

Name

Ре.Марко

21.06.2015 16:15

Процитај званицни извјестај полиције у Гразу. Па онда прицај ко је и ста је.

Name

Мд

21.06.2015 14:24

Не смију аустријанци ни реци да је терориста видите да вец припремају јавност да је луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израел форевер

21.06.2015 14:46

Ма , можда је он "граска раја"...прахви патриота и змај...ал га нешто поремеетило у главу...

Name

Дејан.бл

21.06.2015 15:42

Ма нису они такви... Мора да је нека греска. Видите да су и ови из исил а прави пацифисти. Угледали се на ове из Сарајева, ту су уцили сколу. Бабо их сколовао

Name

ј.драго

21.06.2015 15:36

Поцаст Зртвама али назалост и тај младиц је зртва времена у коме зивимо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.06.2015 14:15

Цекам Аваз да објави да је имао трауме из рата...А да је Србин било би му урођено да је зликовац!Е то је проблем федерације,Босне и Херцеговине и ових простора!А ја волим БиХ само не дају бошњаци да се она воли и мисле да је само њихова!А не смета им западни Мостар,Кисељак,Ускопље(Вакуф)...али Бијељина,Бањалука и остала Српска боде очи!?

ОДГОВОРИТЕ