Сјеверна Кореја оптужује Вашингтон за ширење антракса

Сјеверна Кореја оптужила је данас САД да је на мети Вашингтона, уз могућу употребу антракса, и затражила од Савјета безбједности УН да покрене истрагу о "плановима за биолошко ратовање" након што је у базу америчке војске у Јужној Кореји послат бојни отров.

Свијет 12.06.2015 | 21:22
Сјеверна Кореја оптужује Вашингтон за ширење антракса

Пентагон је недавно саопштио да су узорци бојног отрова, који се може употријебити као биолошко оружје, послати у Аустралију, Канаду, Британију, Јужну Кореју, у лабораторије 19 савезних држава и Вашингтон.

"САД не само да посједују смртоносно оружје за масовно уништење, него покушавају да то искористе у стварном рату против Сјеверне Кореје", навео је сјевернокорејски амбасадор у УН Ја Сонг Нам у писму упућеном Савјету безбједности и генералном секретару УН Бан Ки Муну, а које је данас предочено јавности.
Америчка мисија у УН није била доступна за било какав коментар о оптужбама.

У писму, које је датирано на 4. јун, Нам истиче да Сјеверна Кореја захтјева од Савјета безбједности да "преузме питање испорука антракса и темељено испита америчке планове за биолошко ратовање".

Он је уз писмо доставио и саопштење сјевернокорејске Комисије за националну одбрану, у којем сеод међународне заједнице тражи да "испоруку антракса сматра најопаснијим изазовом по мир и гнусним злочином с циљем извршења геноцида".

Коментари / 0

Оставите коментар