Бака докторирала са 102 године живота

Неонатологу Ингеборг Силм-Рапопорт, којој нацисти прије 77 година нису дозволили да усмено брани дипломски рад зато што је по мајци Јеврејка, данас је на хамбуршком универзитету уручен докторат чиме је постала најстарији доктор наука у Њемачкој са 102 године.

Свијет 10.06.2015 | 08:19
Бака докторирала са 102 године живота

Ингеборг Рапопорт је прошлог мјесеца усмено одбранила дисертацију пред тројицом стручњака у свом дому у Берлину, а Универзитет у Хамбургу је поводом данашње свечане доделе доктората саопштио да “не може да поништити неправду коју је претрпила”.

Декан Медицинског факултета Уве Кох-Громус рекао је да је Инеборг Рапопорт на усменом испиту прошлог мјесеца “била бриљантна, не само за своје године”.

“Били смо импресионирани њеном интелектуалном свијешћу и њена стручност нас је оставила без текста”, додао је Кох-Громус, пренијеле су агенције.

Ингеборг Рапопорт је бјежећи од нациста 1938. године емигрирала у САД гдје је дипломирала и радила као педијатар, прије него што се 1952. године, у ери “лова на вјештице” у вријеме сенатора Џозефа Макартија, са супругом вратила у Источни Берлин.

У Берлину је годинама радила као руководилац одјељења неонатологије у болници Шарите.


(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Богољуб

10.06.2015 09:07

Цеститам од свег срца.драга бакице Ингеборг.Упорност се исплати а нас би народ рекао,"никад није касно".

ОДГОВОРИТЕ