В. Британија: Подржан закон о референдуму

Посланици британског парламента великом већином подржали су план о одржавању референдума о останку земље у Европској унији.

Свијет 10.06.2015 | 07:53
В. Британија: Подржан закон о референдуму

За закон о референдуму гласало је 544 посланика, док је 53 било против. Закон су подржали конзервативци и лабуристи, док је против њега била Шкотска национална странка (СНП).

Посланици су раније, гласањем одбацили амандман СНП против закона о референдуму.

Гласањем, које је уследило после прве дебате о останку Британије у ЕУ, закон о том питању попео се на још једну степеницу у парламенту, ка коначном усвајању, пренео је БиБиСи (ББЦ).

Шеф британске дипломатије Филип Хамонд, рекао је овим поводом да је цела једна генерација била ускраћена да се изјасни о месту Британије у ЕУ и да сад последњу реч треба да каже јавност.

"Имали смо референдуме о Шкотској, референдуме о Велсу, референдуме о изборном систему и о регионалној скупштини за североисток. Али, цела једна генерација британских гласача није имала шансу да каже шта мисли о нашој вези с Европском унијом. Данас смо им дали то право", рекао је Хамонд.

Премијер Дејвид Камерон, изабран прошлог месеца за други мандат, обећао је да ће поново преговарати о односима Британије са ЕУ и да ће онда до краја 2017. године расписати референдум о останку или изласку из ЕУ.

Он је због тога недавно обишао европске престонице у покушају да прикупи подршку за реформе које обухватају избор да се Британци не прикључе стварању још тесније уније и да имигранти у Британији не могу добити бенефиције као у осталим земљама ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар