Није Устав проблем у БиХ него неповјерење

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Београду да је Дејтонски споразум добар оквир за функционисање БиХ и да треба искористити шансу коју пружа нова европска иницијатива.

Свијет 10.06.2015 | 08:17
Није Устав проблем у БиХ него неповјерење

"Чини ми се да је за дугорочну будућност БиХ пресудно ових неколико предстојећих мјесеци - да ли ће се прихватити један рационални приступ, или ће се поново вратити свађама и сукобима, а онда мислим да ће и ово нешто свијета што има интереса да се нама бави, отићи", рекао је Иванић.

Он је у излагању на трибини "Изазови и шансе БиХ", коју је организовао Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, рекао да економске реформе, као пут за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, представљају суштину европске иницијативе.

Он је нагласио да овај сазив Предсједништва БиХ озбиљно приступа овом питању и да би за два дана требало да буде потписан програм економских реформи. Иванић је рекао да би након истека крајњег рока за провођење тог програма, који је девет мјесеци, требало да се нађе механизам координације, што је начин како доћи до заједничког става према Бриселу.

"Близу смо усаглашавања /механизма/ и кад то постигнемо ми ћемо поднијети апликацију за статус кандида за чланство БиХ у ЕУ", рекао је Иванић и истакао да ће бити изазова, али да је доста реално очекивати да БиХ добије статус кандидата.

Он је објаснио да би то значило да ће БиХ добити статус кандидата са постојећим уставним уређењем, чиме ће се елиминисати расправа о Уставу, а тиме и о сукобима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је Дејтонски споразум довољно широк оквир да разумни људи у њему могу наћи рјешење, и указао да проблем БиХ није Устав, него повјерење међу људима које је још на ниском нивоу.

Он је оцијенио да међународно присуство више није тако јако у БиХ, и да се у посљедњих седам до осам година не може наћи примјера захтјева за реформом која би значила губљење надлежности Републике Српске.

"Мислим да треба сачувати институције које имамо, да овог тренутка не постоји никакав међународни оквир који би омогућио, па ако хоћете ни овдје у Београду неку самосталност", рекао је Иванић.

Он је рекао и да се противи формирању трећег ентитета, јер тиме Република Српска може само изгубити, а да "отварање Дејтонског споразума" доводи у питање ентитетско гласање.

Иванић је оцијенио да је нереално да БиХ уђе у НАТО, и да се то може десити тек након што и ако све земље у региону, а прије свих Србија, постану чланице тог пакта.

Он је рекао да исламски радикализам јесте потенцијално велики проблем у свим земљама региона, али да бригу о томе треба да воде представници народа из којих такав радикализам долази.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Цезар

09.06.2015 18:59

Мислиш, неповјерење измедју водја ораганизованих криминалних група које будале зову политичким странкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

09.06.2015 19:38

Ви сте из Савеза за Промјене ставили кашику у мед са вашим добрим платама и свим осталим привилегијама, док ми обични смртници који смо вам дали глас на изборима још се копрцамо у блату, докле више ове пропасти од живота, када ћемо и ми отворити своје очи из овог мрака према бољем животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устав

09.06.2015 19:42

За Даyтон једино Срби говоре да је функционалан и да је добар и да је све најнајнај... С друге стране Нијемци, Аустријанци, Словенци, Британци, Американци , Јапанци (то што сам ја до сад чуо да су рекли, вјероватно има још земаља које су се огласиле по том питању) кажу да Даyтон није добар и да га треба мијењати јер је прекомпликован, прескуп и нефункционалан. Ех сад, коме вјероват. Јапанцима, Нијемцима и соталима с једне стране или Србима с друге?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

09.06.2015 19:45

"Иванић је оцијенио да је нереално да БиХ уђе у НАТО, и да се то може десити тек након што и ако све земље у региону, а прије свих Србија, постану чланице тог пакта." Хаха, мој Иванићу ово ће и да сахрани Даyтон. Поготово ако се укоријени и почне ширити Руски утицај у БиХ и ако исламски радикализам почне да јача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се питам!

09.06.2015 20:24

А ста би од економије и реформи и борбе против криминала организованог и борбе против непотизма и борбе против корупције и ...ииииииии..ста би?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко С.

09.06.2015 20:52

Какав устав, какво неповјерење? Једини проблем сте ви сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

09.06.2015 21:12

"Питам се питам", до сад ништа. Мора се прво преузети власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

10.06.2015 06:43

Наравно да је устав проблематицан. Као прво није ни легалан јер је наметнут од стране свијета након сто нам је јос легални устав републике БиХ неуставно уклоњен. Нека странци узму себи овај устав па цемо видјети како це им земље функционисати. Овај устав није градјански него етницки. Ето ако им је добар нега га Србија примјени код себе па це видјети кад им 5% припадника неке етницке групе поцне да блокира цитаву дрзаву. Па он уопсте није ни демократски и са њим не би смјели бити нигдје ни примљени јер крси људска права. По њему сви људи који зиве у БиХ немају иста права, он познаје само Босњаке, Србе и Хрвате

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

10.06.2015 09:20

Тезња Муслимана (Босњаци су измисљена нација па их не могу тако звати) за доминацијом се наставља... Заиста ми није јасно да до сада нисте схватили да нема ниста од унитарне дрзаве и свака прица је сувисна. Одједном сад Дејтон не ваља, а некад је ваљао. Ако странцима не ваља, засто нису поделили бих и ресили проблем. Ми да смо могли да се договоримо, не би ни ратовали. Него - Муслимани, прихватите цињеницно стање тј РС и крените у реформе, економске,социјалне и све остале од којих зависи бољи зивот . Уздравље

ОДГОВОРИТЕ