Руси прозивају Хрвате за нетолерантнцију према Србима

Руси између осталог наводе да је "агресивни национализам, етничка и верска нетолеранција усмерена првенствено против највеће мањинске групе, Срба, чији се број од 1991. смањио за две трећине".

Свијет 08.06.2015 | 14:59
Руси прозивају Хрвате за нетолерантнцију према Србима

Министарство спољних послова Руске Федерације поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом израдило је опсежан документ назван "Неонацизам - опасна претња људским правима, демократији и владавини права" у којем је, у оквиру анализе европских земаља, обухваћена и Хрватска која је прозвана због нетоларанције према Србима.

Руси између осталог наводе да је "агресивни национализам, етничка и верска нетолеранција усмерена првенствено против највеће мањинске групе, Срба, чији се број од 1991. смањио за две трећине", пише Слободна Далмација.Позивајући се на податке активиста за људска права, тврде да је у последњих 19 година око 30.000 Срба у Хрватској прешло на другу веру, односно прихватило католичанство.

"Стручњаци кажу да је главни разлог за то жеља родитеља да спрече малтретирање деце у школи на основу њихова етничког или верског порекла", наводи се у документу.Руски аналитичари истичу и да се Срби у Хрватској суочавају с озбиљним административним и другим препрекама у проналаску посла и повратку имовинских права.

Набрајају се такође појединачни случајеви ксенофобног вандализма на православним гробљима, скидање ћириличних плоча, уништавање спомен-плоча за жртве усташког логора Јадовно на Пагу као и скрнављење јеврејског гробља из XВИ века у Сплиту.

У овом документу су Славонија, северна Далмација и западни Срем лоцирани као подручја у којима је посебно јак хрватски национализам.Наводи се и да је бивши председник државе Иво Јосиповић упозорио на узнемирујуће трендове јачања неофашизма и неонацизма у Хрватској пред којима не би требало затварати очи.

Коментаришући тај извештај, председник саборског Одбора за људска права и права мањина Фурио Радин тврди да никад није чуо за податак да је 30.000 Срба прешло на католичанство и да се ради о неоснованим бројкама.Радин уверава да Хрватска не може бити прозивана за неонацизам, да постоји "спорадично кокетирања с усташтвом, стадионски национализам, али да генералне оцене руског МВП-а не стоје".

Неки од случајева који се наводе налазе се и у опсежној студији "Насиље и несношљивост према Србима у 2014.", коју је израдила чланица Српског народног већа и новинарка Тамара Опачић.СНВ и Клуб заступника СДШ у Сабору почели су 2013. године евидентирање и праћење таквих случајева, па Опачић наводи да је прошле године забележено 82 примера етнички мотивисаног насиља, несношљивости и говора мржње против Срба, што је пораст у односу на годину раније.

"За то су криви избори јер десница предвођена ХДЗ-ом као главни политички капитал за повратак на власт користи националистичку реторику која подразумева антисрпску хистерију", казала је Опачић.Под лупом Руса се нашао и певач Марко Перковић Томпсон, па се у њиховом извештају оцењује да непостојање закона против историјског ревизионизма и негирање ратних злочина омогућава хрватским естрадним звездама да пропагирају усташтво, при чему истичу Томпсонов пример и његово певање "Јасеновца и Градишке Старе", песме у којој се величају усташки покољи.

Члан Извршног одбора Хрватског хелсиншког одбора Иво Банац потврђује да у Хрватској, као и другде, има инцидената који су везани за неофашизам, али пита "ко су Руси да раде прозивке и с којим интересом?".

Он сматра да закон који би бранио историјски ревизионизам не би смео да буде донет јер би ограничио слободу говора.Лист наводи и детаље из студије СНВ-а где се налазе и фотографије и пописи графита нацистичких, фашистичких и усташких симбола и поруке којима се позива на физичко насиље према Србима, у готово свим хрватским градовима, као што су "Србе на врбе", "убиј Србина", "Србине сели се", "кољи Србе"...Такође је наведено да је највећа концентрација увредљивих графита забележена на улицама Загреба.

Извор: Вечерње новости, Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

08.06.2015 14:58

Ма хајде де сад ! Штета што се није РС направила и у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

09.06.2015 06:07

Ја ове хрвате гледам као србе уопсте их не разликујем од срба имају криз бозиц васкрс и једни и други моле се христу и признају га за свог бога и свету тројицу.то је исти народ иста вјера уопсте нема разлике по питању вјере а ови хоце да затамане србе у цему је фора.кад су једно у вјери.

ОДГОВОРИТЕ