Ко је убио кнеза

После два запажена романа "О вуковима и сенкама" и "Сузе светог Николе", Бранислав Јанковић је објавио и трећи роман "Ветрови зла" у издању "Лагуне".

Србија 06.06.2015 | 07:54
Ко је убио кнеза

Овај акционо-детективски роман прати живот распопа и истражитеља Јеврема Утвића који треба да реши "убиство" књаза Србије Милоша Обреновића. Позитивне реакције читалаца, али и критике, дају аутору инспирацију да ускоро у још једном наставку оживи ове ликове.

- Писац има право да мења историју, али то мора да уради неприметно, да не поједе сопствене јунаке - каже Јанковић за "Новости".

О главном лику Јеврему Утвићу каже да је истовремено позитивац са манама и негативац са врлинама:

- Он је божанско и ђаволско у нама. Неко ко убија и спасава, љути се и плаче, воли и мрзи, хули и моли се... Неко кога презиру и воле у исто време.

У "Ветровима зла" Јанковић посебну пажњу посвећује женама из династије Обреновић. Каже да је у току истраживања њихових судбина и личности био изненађен и - одушевљен:- Схватио сам да су биле интересантније, интригантније и мудрије од својих мушкараца. Баба Вишња, Љубица, Јелисавета, Анка, Наталија, Јелена, мајке, супруге или наложнице, имале су више утицаја на политику и историју Србије него што претпостављамо. Милош, Михаило, Милан, Александар, били су мушкарци јаких страсти и идеја, а то је опасна комбинација. Жене око њих нису могле бити другачије. Понекад помислим како сам у ствари написао омаж женама Обреновића. Биле су то жене које су потерале Србију напред. Колико својим врлинама, толико и својим гресима - каже Јанковић.

ОБРЕНОВИЋИ

Свим је одговарало да Обреновићи нестану - каже писац "Ветрова зла". - Од Аустроугара, Немаца, Руса, Срба, Карађорђевића. Измасакрирани су и бачени са балкона од стране војника који су се заклели да ће их штитити. Немамо више краљевске династије, тек неке особе које шетају Србијом и уче језик земље којом су некада владали. Обреновићи су ми блискији. Били су песници, мецене, љубавници и ослободиоци.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар