Неуспјешни преговори Грчке и кредитора

Грчка и њени међународни кредитори нису успјели да постигну договор, упркос саопштењима да је постигнут напредак ка споразуму, који би Атину могао спасити од могућег изласка из еврозоне.

Свијет 04.06.2015 | 11:00
Неуспјешни преговори Грчке и кредитора

Грчки премијер Алексис Ципрас састао се синоћ са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером ради изношења плана који би Атини омогућио приступ посљедњој транши из пакета финансијске помоћи вриједној 7,2 милијарде евра.

Ципрас и Јункер саопштили су да ће се ускоро поново састати, али је њихов четворочасовни састанак завршен без договора, због чега се Атина сутра суочава са крајњим роком за уплату рате Међународном монетарном фонду /ММФ/ како би избјегла могући банкрот.

"Разговори ће бити настављени у наредним данима", казао је Ципрас, чија је странка "Сириза" у јануару побиједила на изборима на основу обећања да ће окончати петогодишње мјере штедње због којих је Грчка ушла у рецесију.

Грчки премијер је рекао да је током разговора било "тачака које нико не би сматрао основом за разговоре и да грчки план за реформе остаје једини реалан, који је изнесен".

Предсједавајући еврозоне Јероен Дијселблом, који је такође присуствовао четворочасовном састанку у Бриселу, изјавио је да је то био "веома добар сусрет".

"То је био добар, конструктиван састанак. Начињен је напредак у разумијевању међусобних ставова на основу разних приједлога. Постигнута је сагласност за нови сусрет," додао је Дијселблом.

Неименовани званичници рекли су агенцији Франс прес да ће вишерангирани званичници касније током дана одржати телефонску конференцију.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар