Пресуде Караџићу и Шешељу до краја године

Главни хашки тужилац Серж Брамерц данас је у обраћању Савјету безбједности УН рекао да се очекује да ће првостепене пресуде у предметима против некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића и лидера СРС-а Војислава Шешеља бити изречене касније у току ове године.

Свијет 03.06.2015 | 23:00
Пресуде Караџићу и Шешељу до краја године

У вези с предметом против некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића, главни хашки тужилац рекао је да ће Тужилаштво касније током овог мјесеца накратко поново отворити свој доказни поступак како би били предочени недавно откривени докази у вези са Томашицом.

Докази Тужилаштва биће извођени током девет часова у судници, саопштено је из Хашког трибунала.

Он је навео да је суђење некадашњем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу привремено прекинуто у октобру 2014. године због лошег здравственог стања оптуженог.

Брамерц је обавијестио Савјет безбједности да су тренутно у току четири првостепена и три жалбена поступка који су преостали пред Хашким трибуналом.

Преостала су још три жалбена поступка у предметима "Станишић и Симатовић", "Станишић и Жупљанин" и "Прлић и други", навео је Брамерц, који је данас представио 23. извјештај Тужилаштва о напретку оствареном у испуњавању стратегије окончања рада Хашког трибунала, који се односи на период од 16. новембра 2014. године до 15. маја ове године.

Тужилац је, првенствено у вези са Тужилаштвом БиХ, подсјетио Савјет безбједности УН да је и у претходним извештајима напоменуо "потребу за унапређењем управљања и вођства".

У предметима које је Хашко тужилаштво прослиједило Тужилаштву БиХ /предмети друге категорије/ остварен је само "ограничен напредак", иако је главни тужилац БиХ "пренио снажна увјеравања да ће тужилачке одлуке бити донесене у свим преосталим предметима до краја ове године".

Он је нагласио потребу да се интензивирају напори на проналажењу несталих особа у региону.

Брамерц се осврнуо и на сарадњу земаља са Хашким трибуналом. "Државе настале на подручју бивше Југославије настављају сарадњу с Тужилаштвом и благовремено одговарају на наше захтјеве за помоћ", истакао је Брамерц.

Он је напоменуо да је "до сада на националном нивоу дошло до кривичног гоњења само у ограниченом броју преосталих предмета" и да се "мора више урадити и на најкомплекснијим предметима највишег приоритета".

Брамерц је у позитивном свјетлу указао на успјешна кривична гоњења за злочине у вези са Сребреницом која воде тужиоци у БиХ.

Он је изнио уверавања Савјету безбједности УН да ће Хашко тужилаштво "и даље директно сарађивати с националним властима и подстицати преузимање пуне надлежности над процесом позивања на одговорност, притом им помажући да унаприједе своје методе и примијене знање стечено из искустава".

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Крај године

03.06.2015 21:08

То није потребно јер се пресуда зна. Крај године је да би се задовољила форма о истим правима. Господин не помиње богацење од лази на том Суду. Вецина свједока су рјесила све своје економске проблеме. И тако даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниx

03.06.2015 21:18

Оставите их заједно у затвору,да могу шупљират један другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

05.06.2015 06:18

ПРЕСУДА ПРВОМ ПРЕДСЈЕДНИКУ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ И ЂЕНЕРАЛУ РАТКУ МЛАДИЋУ БИЋЕ УЈЕДНО И ПРЕСУДА :АМЕРИЦИ, ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ, ЊЕМАЧКОЈ, ХОЛАНДИЈИ, ХРВАТСКОЈ, ЦРНОЈ ГОРИ И БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ!

ОДГОВОРИТЕ