Шта нам доноси Споразум са ЕУ?

Од данас је на снази Споразум о стабиилзацији и придруживању између БиХ и ЕУ. Циљ споразума је припрема земље за будуће чланство у Унији. Распиталис мо се шта то значи за привреднике.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 23:06
Шта нам доноси Споразум са ЕУ?

Обећану корист од примјене споразума – привредници, за сада, не очекују. Увјерени су да се од данас ништа драстично неће промјенити. Споразум се у неким сегментима већ примјењује од 2008. године.

Међутим, домаћа привреда ни седам година након тога није много добила.

До веће конкурентности неће бити лако доћи. У фабрици обуће ''Бема'' сарађују са европским произвођачима. Међутим, о конкурентности тешко могу говорити. Маринко Умићевић, тврди, да би умјесто Споразума више користи било од кредита које добијају привредници у ЕУ са каматом од 1, 5 одсто.

Није изостала ни економска анализа. А она каже да привредници неће одмах на почетку примјене Споразума осјетити значајан напредак.

Према економистима, Споразум не значи да ће зона слободне трговине између БиХ и ЕУ у потпуности бити остварена.

Извоз многих производа на европско тржиште, кажу, сачекаће још неко вријеме на потребне дозволе.

Укупна вриједност извоза РС у ЕУ за прва четири мјесеца ове године била је 564 милиона марака. Док је вриједност увоза у Српску у истом периоду износила 667 милиона марака.

Поједностављено у односу на исти период 2014. године дошло је до смањења извоза и повећања увоза за више од 7 одсто.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дивља јабука

01.06.2015 20:15

Одмах треба укинути порез од 17% на половну робу из ЕУ. Ако нема царине не може бити ни пореза на половну робу. Дакле на аута не смију наплаћивати порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

01.06.2015 20:28

Да сам на вашем мјесту ја би политичаре силом натјерао да Босну и Херцеговину што брже увуку у еуропску унију народе да знате како је овамо добро гдје ради човјек и жена сигурна зарада за мјесец 10.000 франака док се Плате рачуни осигурање опет остане 3,500 франака на конто зар то није добро коме није мени је еxтра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

01.06.2015 21:32

Брате мислим да је то Швицарска, а она није у ЕУ.

Name

Половна роба

01.06.2015 22:30

Цак и у Сведској се плаца порез на половне ствари. Плус је на увоз. Доиста не знам какве ви дроге узимате у Босни или да ли је толико образовање на ниским гранама. То је узас ста ви халуцинирате. Као: ЕУ цека само вас и сви су луди па им ви требате да тумаците законе и наредите ста да раде. Вецина вас це бити бескуцници у ЕУ-у. Мањини це бити боље. Кад удјете у ЕУ прекида се статус зртве и донације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехрwертстеуер/Мwст

01.06.2015 23:03

То је 19% на васе ауто купљено у Њемацкој. На васем Рецхнунг се види Мсw аусгеwиесен, Дотицна која оставља новац једе грах сваки дан и толико је глупа да не зна да не зиви у ЕУ-у. Пријатно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав

02.06.2015 06:07

дијаспори, па папци једни да не би овог рата не би знали ни како изгледа асфалт, а зграде сте гледали само на тв. Тако да вам рат добро дође, позапошљавасте се по градовима, на села нећете назад, побјегли у друге државе и сада паламудите нама овдје ко је писмен а ко не. Идете ви сви у ПМ.

ОДГОВОРИТЕ