Кад се поквари - баци, не поправљај

Хиљаде купаца у Србији суочило се са сазнањем да им се поправка кућних апарата не исплати.

Србија 01.06.2015 | 17:15
Кад се поквари - баци, не поправљај

Једнократне су пегле, телефони, диктафони, фенови, компјутери, па чак и веш-машине. Са гарантним роком истекне им и трајање. Стручњаци су одавно осмислили и термин - планирано распадање.

"Ми смо одустали од поправке веш-машине. Користили смо је непуне четири године када је почела да пишти. Дошао је мајстор и рекао да су отишли лагери на бубњу", прича једна Београђанка.


"На том моделу машине, међутим, они су могли да се замене једино ако се замени и читав бубањ. Поправка би коштала око 150 евра. Ми смо одлучили да купимо нову машину. Платили смо је око 300 евра, али могли смо да изаберемо јефтинији модел који би био мало скупљи од поправке", каже она.

Произвођачи, јасно је већ деценијама, уграђују јефтиније делове. Техничка роба је реално све доступнија, али да би се продавала и даље - траје ограничено. Наставак производње је загарантован јер - тражња не престаје.

"То је одлика и последица потрошачког друштва. Ништа се не производи да траје бесконачно", објашњава професор Економског факултета Љубодраг Савић.

"Тако је свуда, па и у аутомобилској индустрији. Ни "мерцедес" или неке друге врхунске марке не праве кола да се возе пола века. Свесно се иде на погоршање квалитета, али не науштрб безбедности. Значи, кочнице, волан и најважније ствари су квалитетене. Отказују мање битни делови. Исто се дешава и са кућном техником. Ко ће куповати нове производе ако постојећи трају по 15 година", објашњава он.

"Друга ствар је цена поправки. Техника је све мање квалитетна и све јефтинија и не исплати се поправљати. Пре свега зато што је цена индустријског рада нижа од цене услуга. У индустрији је доста тога аутоматизовано, а људски рад има своју цену. Свака поправка захтева време - да се прегледа апарат, дијагностикује проблем и поправи. Велики произвођачи живе од ширења производње, а број становника се, ипак, не повећава толико", каже Савић.

Сервиси, ипак, раде и даље. Посла има и док траје гаранција за уређаје. Скупље моделе, кажу мајстори, потрошачи не одбацују лако.

"Апсолутно имамо посла око поправке апарата и ван гаранције", кажу у једном престоничком сервису.

"Радимо са брендовима чији производи нису јефтини, спадају у ред најбољих. У скоро 95 одсто случајева се исплати поправка. Поправка пегле у најгорем случају, ако је отишла плоча, што је главни део, кошта од 2.000 до 3.500 динара. Али, то су модели који нови коштају до 12.000 динара. Поправка се не исплати можда за јефтиније апарате. Делова има, верујте и за мултипрактике од 25 и 30 година. До седам година старости поуздано постоје делови", наводе .

(Вечерње новости)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

инжењер

01.06.2015 15:30

Та роба је зло из кине. Некад смо имали тзв бијелу технику која је исправно радила 20 година. Сад до двије године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опрости на корекцији

01.06.2015 18:24

Па госпон инзењеру некад се масина укљуцивала два пута седмицно кад је јефтина струја, није ни цуду сто су толико трајале, а данас по три процеца прања дневно одради моја масина, кад упоредис број радни сати, плус колико је скупа масина била прије а колико јефтина данас нисмо ми у великом губитку. Цаст изузетку Ододинови фризидери раде и дан данас неки цак имају и по 40 год рада без иједне поправке

Name

Мд

01.06.2015 16:25

Све сама мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

01.06.2015 16:52

Нема то ниста са Кином!!!Техника се тако прави,да се све поквари најдаље након 7 Гог.То је сва чаролија!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиша Шућур

01.06.2015 19:38

Боље ново него да неки такозвани мајстори уграде неки дио који вриједи 20 марака а узму 100 а успут на интернету имају упутства како замјенити дијелове на разним уређајима невезано за тв и радио апарате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајстор

02.06.2015 10:28

Па сто зовес мајстора, поправи ти сам

Name

поглед са стране

02.06.2015 08:09

У БиХ се увози само смеће, није важно одакле је. Увозници довлаче багателну робу да би продали. Стандард становника РС је све нижи, потреба преваре је све израженија. Праћете ви опет веш на потоку.

ОДГОВОРИТЕ