Иванић: Бољи развој доноси стабилност

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да регионална сарадња може допринети убрзању развоја, а тиме и стабилности региона.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 23:05
Иванић: Бољи развој доноси стабилност

Он се, поводом Самита 100 лидера југоисточне Европе у Порторожу, у изјави Тањугу, осврнуо на БиХ, рекавши да је пресудно за решење политичких проблема те земље да има економски развој.

"Без развоја је тежина политичких разлика већа, а са бољим економским развојем политичке разлике постају мање важне и људи су задовољнији те мање оптерећени унутрашњим приликама", нагласио је Иванић додајући да су БиХ због тога важни скупови попут "Самита 100".

Према његовим речима, БиХ мора мењати свој имиџ и од земље сукоба претворити у земљу која пружа осећај сигурности и зато су нове структуре власти опредељене да ту слику мењају и да се покаже да БиХ није само држава сукоба већ земља у коју се може улагати, обезбеђивати бољи посао, и у којој људи могу боље живети.

То, како оцењује, мозе убрзати и процес европских интеграција.

БиХ, указује Иванић, има нову европску иницијативу, услед које је Европа отворила своја врата према њој, а та прилика мора бити искоришћена.

"Ако је сад не искористимо, тим пре што иза ње стоје Велика Британија и Немачка, мислим да дуги низ година после овога нико други се неће озбиљно усудити да нам отвори неку нову шансу. Зато смо ми испуњавању обавеза пришли врло озбиљно", поручио је он.

Упитан за предности БиХ у области спољне трговине Иванић је указао на снажније односе са муслиманским делом света, захваљујући великој популацији исламске вероисповести у БиХ.

"Имамо посебан уговор са Турском о извозу 15.000 тона меса, који врло успешно реализујемо и који је изузетно занчајан за произвођаче меса у БиХ, а посебно у РС. Овог тренутка седмично три авиона пуна производа иду из Бањалуке за Турску. Такав приступ се сигурно може користити", подвукао је он рекавши да ову повољност, регионалним удруживањем, могу искористити и друге земље југисточне Европе.

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

јагтинг

01.06.2015 10:01

Гдје спава у Порторожу??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

01.06.2015 10:02

Као покварена плоца. Иста прица коју слусам годинама. Никад ниста конкретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

01.06.2015 10:10

Гласао сам за Вас али ми је тај наслов грозан па се питам гдје ћете ви имати у земљи развој када су вам у земљи сви они на власти који само гледају себе годинама без развоја и стабилности у којој само народ тоне и пропада годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

01.06.2015 10:23

Једини прави пут, другог нам нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

01.06.2015 10:23

Каква стабилност Господине Иванићу сад закључите сами пре рата ишао сам са породицом сваке године на море, и послије рата до Чавићеве власти, а замислите од када је овај ево већ девет година нисам успио за девет година никако да одем на море то вам све говори ко влада са народом и како живи. Шугав овај пропали живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

01.06.2015 10:24

Хоће ли навратити мало на ону јахту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ

01.06.2015 10:51

СТВАРНО СМО МИ ЧУДАН НАРОД ШТА ГОД ЧОВЈЕК ДА КАЖЕ ИЛИ УРАДИ НАМА НИЈЕ ДОВОЉНО ДОБРО САМО ЗНАМО КРИТИКОВАТИ. САМО НАПРИЈЕД ПРЕДСЈЕДНИЧЕ ИВАНИЋ, МИ СМО УЗ ВАС. ПОНОСНИ СМО ШТО НАС ПРЕДСТАВЉАТЕ У СВИЈЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

01.06.2015 10:58

Ре млади...у праву си не мозе нико ниста ни реци одма се критикује...тако и Додик ста год уради они критикују...

Name

всс

01.06.2015 12:22

И да то констатује, има плату од 7000КМ. А инжењер за ту плату ради пола године. Никад овдје напретка са људима који нису у стању увести исправан систем вриједности. Једни те исти нас даве већ 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

01.06.2015 13:56

Сви кажу како нам нема спаса. Ближи се банкрот, а у протекла четири мјесеца у БиХ се увезло цигарета у вриједности од 23 милиона км. Када се томе дода неистражена цифра попијеног алкохола, онда све приче о тешком животу падају у воду.

ОДГОВОРИТЕ