Почиње суђење за убиство Ћурувије

Суђење четворици некадашњих припадника Ресора Државне безбедности (ДБ) оптужених за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије почеће данас у Специјалном суду у Београду.

Србија 01.06.2015 | 07:20
Почиње суђење за убиство Ћурувије

На оптуженичкој клупи наћи ће се некадашни начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и главни обавештајни инспектор у Другој управи Ресора Ратко Ромић, док ће се припадник резервног састава тог ресора Милану Кураку судити у одсуству јер је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Марковић ће у суд бити довежен из затвора у Пожаревцу где издржава казну затвора од 40 година, а Радоњић и Ромић из притвора Окружног затвора у Београду у којем су већ годину и по дана, од хапшења 13. јануара 2014. године.

На почетку суђења тужилац ће прочитати оптужницу, а оптужени ће се кратко изјаснити о кривици. Затим ће тужилаштво дати уводну реч, а потом браниоци окривљених, након чега ће оптужени имати могућност да детаљно изнесу своју одбрану.

Након излагања одбране, суд ће почети са извођењем доказа тужилаштва за организовани криминал, које оптужене терети за тешко убиство за које им прети казна од 30 до 40 година затвора.

Међу доказима које је предложило тужилаштво је саслушање око 90 сведока - бивших припадника ДБ-а, "земунског клана", Јединице за специјалне операције, политичара и других.

Кључни сведок тужилаштва у овом поступку, након чијег исказа је покренута зваснична истрага прошле године у јануару, је некадашњи припадник ДБ, односно комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који се налази на издржавању казне од 40 година затвора.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године дао исказ тужилаштву у којем је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

Суђењу у јуну ће моћи да присуствују медији, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своју одбрану.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал оптужени се терете да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Цхурувију 11. априла 1999. године, односно да су извршили кривично дело тешко убиство за које је запрећена казна од 30 до 40 година затвора.

Марковић се терети да је то дело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци.

Цхурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, током НАТО бомбардовања СР Југославије, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Са Ћурувијом је у време убиства била његова невенчана супруга Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке телесне повреде пошто су је нападачи онесвеститли ударцем у главу.

У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. године, осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. године.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току је поновљено суђење.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

01.06.2015 05:38

Монструми,које малтретирање породице убијеног!Који висе Марковиц,Легија И остали монструми,убијали људе како им се цефнуло,дозивотну робију свима,има их И код нас много!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

01.06.2015 08:52

Одрезати им по сто година тако да их нико више никад не може помиловати.

ОДГОВОРИТЕ