Свака четврта употреба оружја заврши се смрћу

Анализа данас представљених података који су сакупљени на интернет платформи "Оружје на мети", показало је да је сваки четврти случај употребе ватреног оружја завршен смртним исходом, да је рањавање последица више од трећине инцидената, као и да су најчешће жртве млади између 18 и 35 година.

Србија 30.05.2015 | 11:05
Свака четврта употреба оружја заврши се смрћу

Подаци на платформи су базирани на основу 400 уноса грађана и обраде 470 медијских извештаја у периоду од фебруара 2013. до фебруара 2015. године.

Медијски извештаји су показали да је од 400 случајева, у 138 дошло до рањавања, у 94 случаја је наступила смрт, док је 155 завршено без повреда.

"Супротно утиску који јавност стиче на основу писања медија, у Србији по апсолутном броју смртних исхода породично насиље има примат у односу на криминалне обрачуне, а велики број инцидената догађа се међу пријатељима и познаницима", рекла је ауторка истраживања директорка Центра за истраживање јавних политика Светлана Ђурђевић-Лукић.

Она је навела да медијски извештаји показују да је у чак 52 одсто случајева регистрована смртност у случајевима породичног насиља, а да је најчешће коришћено оружје пиштољ, револвер и ловачка пушка.

"Најчешћи починиоци инцидената су мушкарци, тај однос иде један на према 32 када су у питању жене починиоци, али су зато жене пет пута чешће жртве и оне су најчешће нападнуте у кући", упозорила Светлана Ђурђевић-Лукић и додала да су најчешћи разлози за инциденте свађе око имовине, новца и љубомора.

Она је указала да је у већини случајева починилац познат полицији и да се дешавало да надлежни органи врате оружје оном ко је одговоран за инцидент.

"Инциденти се догађају у школским двориштима, вртићима, тржним центрима, гробљу, што показује да нема довољно безбедног простора. Грађани су описали случај да је један возач изашао из кола на стрмој улици, где су се деца санкала и претио оружјем", казала је Светлана Ђурђевић-Лукић.

Истраживање је показало да се у Београду регистровано 114 инцидената на улици, други по реду је Нови Сад са 29, а потом Нови Пазар са 19 пријављених случајева, као и да је број инцидената два пута већи у летњем, у односу на зимски период.

Већина грађана, изразила је позитиван однос према држању оружја, јер сматра да је оно потребно за самодобрану, заштиту породице, имовине, али такође већина је изнела негативан став према ношењу оружја.

Представник Министарства унутрашњих послова Миљко Симовић рекао је да постоји теденција опадања власника који поседују легално оружје и да је сада регистровано око милион и 13 хиљада комада оружја.

Упитан како протиче акција легализације, која је почела у марту и која се завршава 4. јуна, Симовић је одговорио да је до сада 4.090 оружја унето у легалне оквире, од чега 700 бомби, а да су грађани предали око 110.000 комада оружја.

"Морам да кажем да и једна бомба која је склоњена са улице, значи да је ово друштво безбедније, тако видим и резултате ове акције", казао је Симовћ.

Он је истакао да су веома ретки случави да се оружје врати, након што је претходно неком одузето и да се то догоди у три до пет случајева на 1.500 жалби.

Симовић је нагласио и да је нов закон о оружју и муницији донет у марту 2015., који предвиђа строге мере за поседовање оружја, као и да се нејгова примена очекује у марту наредне године, због доношења подзаконских аката.

Извор: Пресс.рс

 

Коментари / 0

Оставите коментар