Они су најбогатији српски бизнисмени

Форбсова листа најбогатијих у регији у први план је ставила Хрвате, са топ три места. Но, хајде да се осврнемо на српски топ 10, када је листа престижног магазина у питању.

Србија 30.05.2015 | 10:00
Они су најбогатији српски бизнисмени

Пре свега, пише се о Мишковићевом повратку на трон, али и Костићевом паду на 5. место.

Мирослав Мишковић ( "Делта Холдинг" ) је, судећи по Форбсу, најбогатији српски бизнисмен, због компанијских прихода од 463 милиона евра.

Мирослав Мишковић

 

Часопис истиче да је кључ оваквог резултата пре свега усмерење Мишковића на пољопривреду.

У исто време, Делта спорт је изгубио заступништво над брендом "Најки", који је овај огранак годинама одржавао у животу. Тренутно се највише говори о тржном центру који Делта планира да изгради на Аутокоманди у Београду, али Мишковић је у медијима највише због суђења које му се води због, између осталог, утаје пореза.

Друго место припада власницима компаније Ауторитас Инвестментс из Новог Сада, Саши Глушцу, Ивици Вукелићу и Велибору Ђуровићу. У саставу ове компаније послује више кћерки-компанија а познатије су: Џервин, пољопривредно прехрамбени комбинат , Велетабак (један од водећих дистрибутера у Србији), Цолор Медиа Интернатионал... Приходи компаније су 369 милиона евра.

Листу наставља први човек "Вицториа групе", Милија Бабовић. Прходи ове компаније осликавају се у цифри од 329 милиона евра. Компанија запошљава око 1.800 људи, водећи је српски "аграрни играч", који извози на 40 тржишта широм света.

Иза компаније која је на листи најуспешнијих у Централној Европи, познатој по брендовима "Сојапротеин" али и "Искон уљу", стоји Бабовић (1963.) који је сувласник и Фасхион Парк Оутлет Центра у Инђији, и који је, још 1985. године бизнис започео призводњом текстила.

На четвртом месту је Небојша Шапоњић, власник и директор "Нелт Цо. д.о.о." . Бизнисмен који је рођен у Новој Вароши, приватним пословањем почиње да се бави 1992., када са Ранком Сочанцем, својим пријатељем оснива "Нелт", компанију која се бави трговином и велепродајом.

Заступници су светских компанија, попут "Крафт Фоодс", а под њиховим окриљем послује и чувена месна индустрија "Неопланта". Њихов успех је приход од 290 милиона евра.

Стижемо до Миодрага Костића, кога је Форбс прошле године прогласио најбогатијим Србином. Но, сада је "пао" на пето место, јер су му приходи опали за 20 одсто. "Мк Гроуп" послује у домену шећерне и месне индустрије, трговине и туризма, а Костић годинама слови за једног од најуспешнијих бизнисмена Србије.

Миодраг Костић

Недавно је студентима економије у Београду открио и који му је био први посао, као дипломираном економисти.

У топ десет су и: Горан Перчевић ("Интеркомерц"), Зоран Тирнанић, који стоји иза ланца "ДИС", Петар Матић (МПЦ холдинг), али и српски "краљ меса" - Петар Матијевић. Листу од 10 "затвара" Душан Мојсиловић, власник крагујевачког "Агромаркета" о коме се у јавности не зна много, иако води једну од најуспешнијих српских фирми, са укупним приходима од 135 милиона евра, али и профитом од 11 милиона. Компанија је основана још 1991. године, а бави се снабдевањем, велепродајом, малопродајом и производњом репроматеријала за пољопривредну производњу.

Филип Цептер

Занимљиво је да се ове године Форбс "оградио" од потпуне прецизности листе, тврдећи да многи, пре свега у Србији, крију земљу где им "лежу" паре. Међу њима се помињу Филип Цептер и Вук Хамовић.

Извор: Србија данас

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

30.05.2015 08:14

Овај Цептер је посебан злоцинац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.еx

30.05.2015 08:39

Ниједан од њих не бави се производњом, стваралаством, него само прометом и продајом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

30.05.2015 08:41

Има ли гдје Срба из РС меду овим богатасима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.05.2015 09:24

Нису ово бизнисмени ово су мафијаси пљацкароси и преваранти огромна је разлика измедју њих и бизниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

30.05.2015 10:17

Нема потребе ни коментарисати свима је све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

12.07.2019 10:02

А све и један је поцео бизнис у лепа времена .90их .а то је главни разлог засто стране компаније са њима неце да сарадјује.У њиховим земљама није нормално да компанија стекне све то за тако кратко време и да је легално и ,,ПОСТЕНО,,

ОДГОВОРИТЕ