Бивши владика Артемије изопштен из СПЦ?

Бивши владика рашкопризренски Артемије на синоћњем заседању Сабора изопштен је из Цркве, сазнаје Блиц.

Србија 29.05.2015 | 22:46
Бивши владика Артемије изопштен из СПЦ?

Он за Цркву више није ни православни хришћанин што практично значи да је Артемије анатемисан.

Ово је први случај у историји СПЦ да је један епископ не само рашчињен него и потпуно изопстен то јест екскомунициран из Цркве. За Цркву он је од сада Марко Радосављевић како је његово световно име пре монашења.

Сабор је јуче пружио шансу Артемију да “крене путем мира И јединства са Црквом” а не путем раскола и секташења међутим, он је одбио позив Сабора. Након тога Сабор је донео одлуку о изопштењу.
Како Блиц сазнаје, осим Артемија из Цркве је изопштен и бивши игуман Црне Реке Николај. Он убудуће сме да користи само световно име - Негослав Николић.

Артемије је до синоћње одлуке био монах јер је пре неколико година рашчињен и остао је без титуле владике, а Негослав цивил верник.

Артемије и Николај изопштени су због цепања јединства СПЦ односно раскола. Артемије односно Радосављевић је направио први раскол на територији Србије од почетка историје аутокефалне Српске Цркве.

Непосредан повод за ову одлуку је крајем априла “хиротонија у епископски чин” бившег игумана Црне реке Николаја. У такозваном манастиру Светог Николаја Мириклијског, у Лозници код Чачка, где се окупљају присталице тада рашчињеног владике, Николај је добио чин хорепископа старорашког и лозничког. Реч је о старом термину, односно функцији која више не постоји у СПЦ - епископ помоћник.

Тада је у Цркви већ речено да је посреди секташење.

Артемије који је после рашњињења до синоћње одлуке био монах, и упркос одлуци СПЦ наставио је себе да представља као епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу и годинама се оглушавао о одлуку Сабора.

Он није прихватио ред монаха, него је и даље носио обележја владике и служио литургију, крштавао, венчавао...

Артемије је пре неколико година рашчињен због грубих махинација у његовој епархији са новцем намењеним за преостале Србе и јер се оглушавао о све одлуке и препоруке Сабора и Синода.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

православац

29.05.2015 09:10

Артемије је расцињен због тога што није прихватио да напусти Косово и Метохију,те што није хтео никакав савез са западом око Косова. Патријарху Иринеју и Сабору СПЦ је доказао како се служи те је мимо њихових материјалних апетита привукавси народ угрозио епископе СПЦ јер им је показао како се понаша прави пастир.Сад када су видјели да народ има очи и да види Духа Бога у епископу Артемију те њему прилази јер Бог увјек обитава са праведницима ,препали су се те позвали на јединство... Опет су себе побили јер какво јединство може имати СПЦ ако га је расцинила и не сматра га за епископа.Значи ли то да се не важи расцињење.? Артемије је епископ који је под притиском запада на СПЦ протјеран и тај исти Артемије данас се види по броју људи који му прилазеда га је Господ погледао и води његову искрену вјеру и борбу за правду у правом смјеру. Не треба да се поколеба све док му се Сабор СПЦ на челу са патријархом дубоко не поклони и извине те истински призна због чега је хтео да га се ријеши те своје признање и извињење не објави овако у медијима као што објављује свакакве бљувотине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лозницанин

29.05.2015 09:25

Значи ли да ако се уједине ја морам опет да се крстим?

Name

одговор

29.05.2015 09:47

АЕМ И ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ Г. Г. И Р И Н Е Ј У Патријаршија 11000 Београд На Ваше братољубиво писмо одговарамо братољубивије уколико сте спремни да се нађемо на истом, а то је: да нам исповедање непатворене вере, какву су нам од Спаситеља предали богомудри Оци и Светитељи, буде водиља све до Царства небеског. У црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје. Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји. Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера. Да бисте нас боље и свестраније схватили, кад је реч о исповедању чисте вере, шаљемо Вам посланице са црквенодуховних Сабора одржаних у Лозници код Чачка. Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светога, него плод духа људског ради правдања пред светом; да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу рашко-призренском Артемију а он нас одбија. Умеће народ Божји да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје. Ово није „оглушивање о Ваш позив“ него својеврсно сведочење о правоверју. Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом, гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у „расколу“. И док мислите да сте Нас административно одвојили од Српске православне цркве, знајте да Нас, догматски гледано, од Христа нисте одвојили нити можете, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава. Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају. Захваљујемо Вам на писму. +АРТЕМИЈЕ, епископ рашко-призренски у изгнанству У Београду 14/27. Маја 2015

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

29.05.2015 10:06

Није он направио тај раскол већ ови који би да буду бискупи и да се возе џиповима. Што се тиче мене као вијерника он је владика истински православни, и већи је вјерник и од патријарха и од појединих владика који себе називају бискупима. Изопштили су га због тога што није хтио да им се придружи на путу екуменизма који води под папине скуте. Само због тога су се овако извратили на њега. И начин на који Блиц описује све ово управо потврђује ту чињеницу, јер се зна чија је новина Бљуц. На западу су већ почели са тим да сатјерују православне вијернике у католичке храмове и данас се српски православци моле у католичким храмовима што је практично јерес. Владика Артемије се отворено супроставио томе и због тога је протјериван од стране ових у црним одјелима са златним ланцима око врата који не маре ни за вјернике ни за Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

30.05.2015 23:34

Артемију ми из РС треба да помогнемо.Знам веома добро прицу о њему и страдао је од паписта само зато сто је Србин и православац. Треба му помоци.

ОДГОВОРИТЕ