До 5000 потенцијалних терориста крије се у БиХ

У БиХ налази се између 3.000 и 5.000 потенцијалних терориста, подаци су којима располажу обавештајне и безбједносне агенције у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.05.2015 | 09:32
До 5000 потенцијалних терориста крије се у БиХ

Експерт за безбедност Предраг Ћеранић подсетио је да је прије неколико година директор Обавештајно-безбедносне агенције БиХ Алмир Џуво потврдио да је их тада у БиХ било 3.000.

"Вероватно је тај број сада знатно већи ако у обзир узмемо оне који одлазе и враћају се са сиријског ратишта", рекао је Ћеранић.

Он је додао да је суштина у борби против тероризма превентивни рад, што, како каже, није само посао за полицију, пишу "Независне новине".

Стручњак за безбедност Зоран Драгишић каже да нема никакве сумње о томе шта се заправо догодило у Зворнику, подсетивши да је тај напад и Тужилаштво БиХ окарактерисало као тероризам.

"Полемика увек може да се води. Ми сад можемо да водимо полемику да ли је дан или ноћ. Нико нам то не брани. Међутим, апсолутно је свакоме јасно о чему се ту ради. Свака даља расправа је чешање језика", сматра Драгишић.

Већина посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на јучерашњој седници у Сарајеву била је мишљења да БиХ има озбиљан проблем са тероризмом, због чега је потребно што пре утврдити стратегију на нивоу БиХ.

Из само једног села највише бораца Исламске државе

У месту Ошве, код Маглаја, борци Исламске државе увелико купују земљиште. Ово место је најпознатије по томе што је "дало" процентуално највише бораца Исламске државе и под лупом је полиције али и безбедносних стручњака који указују да је то село постало извор терористичке претње за БиХ.

"Изабрана је локација на једној висоравни, где нема могућности да се појавите, а да не будете примећени. Јасно је да су извори терористичке претње управо тамо. Тамо нема никога ко може да се не одазове позиву у џихад", писале су о Ошвама Независне новине.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бг

29.05.2015 10:41

Због оваквих "експерата" је досло до рата 90-их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.05.2015 15:11

ако би тако било онда би се сваку седмицу требао догодити терористицки цин.Ста знаци потенцијални терориста.Колико има потенцијалних силоватеља или убица.

Name

Боки

29.05.2015 16:50

Како год се то неком свидјало или не али ово је стварност ове земле.Нема терористицког напада да нису људи са БХ пасосем умијесани сто се мозе у сваком извјестају процитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боки

29.05.2015 21:34

Наброј бар Пет кад ин ИМА толико.