Јапан: Због вулкана највиши степен узбуне

Изненадна ерупција вулкана на малом јапанском острву натјерала је тамошње власти да подигну узбуну и апелују на становништво да одмах напусти то подручје.

Свијет 29.05.2015 | 08:45
Јапан: Због вулкана највиши степен узбуне

Иако нема података о повредама људи и начињеној штети, власти су одлучиле да евакуишу 150 становника малог острва, јавља јапанска национална телевизија НХК.

Вулкан Шиндаке изненада је, око 10 сати ујутру по локалном времену почео да избацује велике количине дима, пише Б92.

Претходна ерупција овог вулкана била је у августу прошле године и то је била прва његова ерупција од 1980. године.

Јапанска метеоролошка агенција објавила је пети ниво упозорења за ту област, највишу на постојећој скали, саветујући евакуацију.

Власти истичу да су гас и камење које Шиндаке избацује стигли до океана. Осим тога, званичници упозоравају на могућност већих ерупција и позивају на “екстреман опрез”.

Предсједник општине једног села на том острву Нобуаки Хајаши изјавио је да се око 120 од укупно 137 становника острва налази у локалном центру за евакуацију.

"Прво се чула снажна експлозија, а онда је почео да избија црни дим који је прекрио небо. Мирисало је на сумпор", испричао је он за телевизију НХК.

Хајаши је казао да се још не зна где је неколико становника острва. Једна особа, која живи у тешко приступачној области, требало је да буде евакуисана чамцем пошто не може безбједно да додје до склоништа копненим путем.

Брод Обалске страже и војни хеликоптер послати су на острво како би евакуисали становнике.

Оствро Кучиноерабу је прилично удаљено од свих насеља са већим бројем становника и налази се на око 160 километара јужно од Сендаи нуклеарне електране.

Како се наводи, не постоје подаци о било каквим неправилностима у раду електране због вулканске активности.
Због превентиве преусмерени су авионски летови ка Окинави и југоисточној Азији.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар