Расписан конкурс за градњу кућа на Марсу и Мјесецу

Премда није нашла ниједан доказ о постојању живота на Месецу ни на Марсу, Америчка свемирска агенција (НАСА) расписала је конкурс 3ДПХаб (3Д Принтед Хабитат Цхалленге) како би била сигурна да ће будући становници земљиног сателита и црвене планете имати кров над главом.

Занимљивости 29.05.2015 | 07:19
Расписан конкурс за градњу кућа на Марсу и Мјесецу

Покренут у оквиру НАСА програма "Изазови века", пројекат 3ДПХаб предвиђа развој технологија за изградњу кућа изван наше планете, уз коришћење локалних ресурса и рециклираних материјала.

Циљ је "благовремена" изградња кућа за колонисте који ће једног дана населити Месец и Марс.

"План је да се на Месец и Марс пошаљу аутономне грађевинске машине које ће изградити стамбене јединице намењене људима", наводи се у саопштењу НАСА, преносе западни медији.

У првој етапи конкурса, који ће бити отворен до 15. јула, од заинтересованих се тражи да замисле реалистична архитектонска решења у 3Д, а победнику конкурса следи чек на 50.000 америчких долара.

"Друга етапа, у којој ће победник освојити 1,1 милиона долара, биће посвећена технологијама 3Д принтовања и технологијама комбиновања увозних и локалних материјала", док ће у трећој етапи акценат бити на изградњи стамбених јединица помоћу наведених технологија, наводи се у саопштењу НАСА.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар