Мијења ли Србија своју гасну политику?

Србија ће прихватити сугестију из САД да смањи зависност од руског гаса, тако што ће се придружити гасоводу који има америчку подршку, каже Александар Вучић, премијер Србије.

Србија 28.05.2015 | 20:40
Мијења ли Србија своју гасну политику?

Како је казао српски премијер, ријеч је о гасоводу који ће спровести гас из Азербејџана у Европу.

У интервјуу за америчку агенцију АП, који је дао током посјете Тирани, Вучић је навео да је Србија по питању енергетске безбједности спремна да користи гас из више извора, што је, како је рекао, "веома важно за наше америчке пријатеље, такође".

Како наводи АП, САД већ извјесно вријеме раде на томе да подстакну балканске земље да се окрену алтернативним изворима гаса, прије него да се надају изградњи гасовода који би преко Турске довео руски гас на Балкан.

Америчка агенција, уз објављивање првог цитата из интервјуа с Вучићем, навела је да подршка гасоводу под покровитељством САД представља велики политички заокрет Србије, која је традиционални савезник Русије.
"Запад оптужује Русију да гас користи као средство политичког утицаја на земље које су, попут Србије, потпуно енергетски зависне од руског гаса", пише АП.

Вучић и амерички потпредсједник Џозеф Бајден састали су се почетком фебруара на маргинама безбједносне конференције у Минхену, а гдје му је, како су писали медији, понудио алтернативе за "Јужни ток".

Ријеч је, како је тада наведено, о двије нове могућности за снабдијевање гасом - из САД или Азербејџана.

У српској јавности се по објави тих информација полемисало о потенцијалној цијени за такав гасни сценарио.
Иначе, Вучића очекује званична посјета Сједињеним Америчким Државама, гдје ће боравити од 1. јуна.
Вучић је за АП казао да је стратешки циљ Србије пут у Европску унију, што, како је нагласио, не искључује добре односе с Русијом.

На констатацију америчке агенције да се Србија није придружила санкцијама западних држава против Русије због политике коју води према Украјини, а да неки западни званичници инсистирају да се Србија одлучи куда жели да иде - да ли жели зближавање с Русијом или ЕУ, српски премијер истиче:

"Не ради се о балансирању. Наш стратешки циљ је пут у ЕУ и веома чврсто смо на том путу. Да, са друге стране, желели бисмо да очувамо добре одосе с Русијом", рекао је Вучић за АП и упитао шта има лоше у томе.
"Шта је лоше у томе? Ја не видим ништа. Не говоримо о бирању страна, наша страна је наш пут у ЕУ, наша страна је Србија и њен интерес", рекао је Вучић у интервјуу.

Вучић је подсјетио да је то отворено рекао и пред руским предсједником Владимиром Путином на конференцији за новинаре. "Можете ли да наведете неког другог ко је то рекао тако отворено као ја пред Владимиром Путином", упитао је он, а преноси Б92.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дана Радман

30.05.2015 08:02

Свака Част!

ОДГОВОРИТЕ