Додик обезбиједио комфор и благостање?!

Годинама је јавност била мање-више сложна у оцјени да основни разлог остајања на власти Милорада Додика и његовог СНСД-а, упркос огромним кадровским промашајима, видљивој неспособности да се друштво уреди на основама владавине права и обезбједи економски напредак, лежи заправо у кукавичлуку и тромости опозиције у Републици Српској, а поготово у инертности Младена Босића и Младена Иванића.

Република Српска 29.05.2015 | 09:07
Додик обезбиједио комфор и благостање?!

СДС и ПДП годинама нису чиниле ништа конкретно да би се понудио другачији програм, концепт владања а поготово није чињено ништа да би се јавности понудили нови и квалитетнији кадрови од оних које је промовисао владајући СНСД са својим коалиционим партнерима.

Имајући наведено у виду, постаје јасно да је највећи политички пораз Милорада Додика чињеница да ће СДС и ПДП, овакви какви јесу, а исти су као што су били и прије осам и петнаест година, прије или послије да дођу на власт и у Републици Српској, а све то због кукавичлука, тромости и инертности самог Милорада Додика, односно због свих оних антиквалитета опозиције усљед којих је сам Додик толико дуго опстао на власти.

Додик је успио да „порази“ Иванића и Босића на њиховом терену, и то тако што је успио а и даље успјева да у посљедње вријеме забије више аутоголова него што то чини поменути двојац.

Иако је послије неспорног пораза на локалним изборима 2012. године Додик тврдио да је разумио поруке народа, чини се да иако он као неспорно вјешт политичар није могао а да не разумије глас народа, ипак није успио да побједи свој страх и изврши темељну реконструкцију прво свог најближег окружења, а потом и комплетног СНСД-а који је у посљедње четири године у потпуности изгубио снагу, политичку визију, кредибилитет и повјерење грађана.

С друге стране, само Додиково окружење успјело је да овог толико изолује не само од грађана него, пречесто, и од елементарне логике усљед чега је Додик изгубио доста од својих кључних политичких квалитета, прагматичности и храбрости.

Да је Додик прије три године направио радикалан кадровски рез, имао поред себе људе који су могли да антиципирају куд се регион политички креће и који би му савјетовали да своју годинама грађену политику самосталности Републике Српске не обликује на основама искључивих и пречесто изразито националистичких порука, него на бази легитимне уставне позиције Српске унутар дејтонске композиције БиХ, да је имао мудрости да политички предводи власт Србије а не да јој постане баласт и да је пронашао аутентичне стручњаке који би спровели темељне економске и социјалне реформе, данас би Додик и даље био неспорни политички лидер у Републици Српској и дефинитивно кључни дио власти на нивоу БиХ.

Све супротно од тога, Додика је успавала та трома опозиција, ловорике којима је био обасипан цијело вријеме од стране свог непосредног окружења, погрешна предвиђања кључних савјетника и неспремност да мјења прво самог себе, а потом и цијели тај истрошени апарат који га окружује и који угодно живи искључиво на основу Додикове политичке харизме и изборних резултата.

С тим у вези, још од Јосипа Броза Тита на овим просторима није било човјека који је својој партији и својим партијским саборцима и личним интимусима донио сам више материјалног благостања, политичких позиција и осталог комфора од самог Додика.

СНСД је дошао до новца, позиција у систему власти, готово цјелокупне власти и невјероватне политичке подршке у периоду 2004-2010 искључиво на основу личне популарности Милорада Додика. Да њега није било, а да су у тој партији били и остали сви остали функционери те странке, она никад али ама баш никад не би прешла десет одсто на изборима.

Додик је направио СНСД, а не СНСД Додика, као што је Додик дао моћ и свом формалном и неформалном окружењу, а не оно њему. Међутим, инертан и закржљао СНСД и похлепно и у основи недаровито лично окружење хоће политички уништити Додика. И тај процес се увелико дешава и иде свом неумитном завршетку.

Аутор: Дејан Вуковић

Извор: Фронтал.ба

 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

28.05.2015 13:49

Поздрав за Симицев коментар!Ја вам казем странке сатрати у корјену!Револуција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

28.05.2015 14:08

Овакав један афирмативан коментар за насег председника не би написао ни Рајко Васиц у најбољима данима. Сад се види да су за све крива НН лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

28.05.2015 14:17

Да ли је могуће да не знају када им је доста...мораће о томе народ одлучити...а када се деси народ,нека им је БОГ на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакат

28.05.2015 14:21

У источном дијелу РС-а се све распада, само су појединци из врха СНСД-а јако богати. А то су начелници, замјеници начелника и поједни одборници. Они су апсолутни власници свега,од пилана, бензинских пумпи, хотела, продавница итд. Уопште ми није важно ко ће владати само да дочекам да неко ове људе врати тамо гдје им је мјесто јер никад нигдје нису ни дана радили док нису ушли у политику. То много боли и понижава. Моје искрено мишљење је да такве ствари не подржава ни Додик и то се ради њему иза леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОК З.

28.05.2015 15:52

ИСТА СЛИКА ЈЕ И У ЗВОРНИКУ. КОПИЈА КО У И. САРАЈЕВУ. СТРАШНО ДОЧЕГА НАС ЈЕ ДОВЕО ДОДИК, СНСД, И ЊЕГОВИ ПОСЛУШНИЦИ КОЈИ СЕ БЕСОМУЧНО БОГАТЕ, ДОК ВЕЋИНА НЕМА НИ ЗА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ. АЛИ, ПРИЈЕ ИЛИ ПОСЛИЈЕ, ДОДИКУ ЋЕ ГЛАВЕ ДОЋИ "МАНГУПИ ИЗ ВЛАСТИТИХ РЕДОВА". ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ. А ОНДА "СПАШАВАЈ СЕ КО МОЖЕ".

Name

ХМ

29.05.2015 09:12

Проблем је сто сви ови ултра богати СНСД-овци су били вец ултрабогати и под СДС-ом и тад су били СДС-овци, тако да мислим да поново лако могу постати ови други! Проблем је изгледа мало веци од само СНСД-а или само СДС-а

Name

друг

28.05.2015 14:24

ОДАВНО БОЉА АНАЛИЗА НИЈЕ НАПИСАНА И ОБЈАВЉЕНА НА БН. МИСЛИМ ДА ЈЕ ПРЕСЈЕДНИК ДОДИК ПРАВИ ПАТРИОТА И ДА ЗАЈЕДНО СА ИВАНИЦЕМ, И ДРУГИМ ПАМЕТНИМ И МАЛДИМ ЉУДИМА У СВОЈОЈ АЛИ И ДРУГИМ СТРАНКАМА МОЗЕ НАПРАВИТИ БОЉИ ЕКОНОМСКИ ПОЛОЗАЈ. САМА ЦИЊЕНИЦА ЈЕ БИВСИ МИНИСТАР МУП-А Г.ЈОВИЦИЦ РАДИСЛАВ. СТРУЦЊАК КАКВОГ САМО ПОЗЕЛИТИ МОЗЕТЕ И СТО ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ РАЗУМИЈЕ И ПОЗИЦИЈУ И ОПОЗИЦИЈУ. АЛ НЕКОМ ЈЕ СМЕТАО И МОРАО ОТИЦИ А ЗАСТО ЗНАЈУ ОНИ КОЈИ СУ СВЕ СПРЕМНИ А ДА НЕ ОДГОВАРАЈУ ЗА СВОЈА ДИЈЕЛА ПА БИЛО ДА СУ СНСД ИЛИ СДС. НАДАМ СЕ ДА ЦЕ ПАМЕТНИ УЦИНИТИ ДА БУДЕ БОЉЕ У РС И БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

козара

28.05.2015 16:13

Е мој друже из СНСД-а,па ти болујеш од неке болести те твоје треба на голи оток ,,доживотно''

Name

Доктор

28.05.2015 14:24

Додик је од створио нову генерацију милионера. Од возача , конобара .... па чак и од чистачица. Оргијања у Калдери у Кеју се препричавају. Последњи КУМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зицо

28.05.2015 14:26

Реците политицарима нека врате народу сто је оставио тито народ це бити задовољан и он је крао али је народу давао!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

28.05.2015 14:29

ЗНАЧИ, АКО САМ ДОБРО РАЗУМИО ОВОГА ДЕЈАНА ВУКОВИЋА ТРЕБА ДА СЕ МЈЕЊА СТАРА ПРИЧА ДА "РИБА УВЈЕК ПОЧНЕ ДА ВОЊА ОД ГЛАВЕ" НЕГО ТРЕБА ДА ГЛАСИ ДА "РИБА ТРЕБА ДА ВОЊА ОД РЕПА" И ДА ЈЕ РЕП КРИВ ШТО ГЛАВА НЕ ЗНА ШТА ТРЕБА ДА РАДИ... АМА ДЕЈАНЕ НЕЋЕ БИТИ ТАКО... КОД СНСД-а СЕ РАДИ СЕ О ДРУШТВУ ЈЕДНОГ ЛИЦА И ТО СЕ ДОБРО ЗНА КОЈЕ ЈЕ ТО ЛИЦЕ И КОЈА ОВЛАШТЕЊА ТО ЛИЦЕ ИМА... Е САДА ТРЕБА РЕЋИ ДА ЈЕ ТО ЛИЦЕ БИЛО ДОБРОДУШНО И НАИВНО, ПА И ПОМАЛО НЕВИНО И НЕИСКУСНО ПА ЈЕ ИЗ ДОБРОТЕ ДОПУСТИЛО ДА ГА ПРЕВАРЕ ЗЛИ И ПОКВАРЕНИ САРАДНИЦИ И ОСТАЛИ ТРАБАНТИ И СЛУЖБЕНИЦИ... ОСТАЛО ЈЕ САМО МАЛО ПА ДА СЕ РАСПЛАЧЕМ ДО ЗАДЊЕ СУЗЕ КОЈУ ИМАМ... ДЕЈАНЕ ДА ПИСЕС БАЈКЕ - МОЖЕ, АЛИ ПОЛИТИЧКЕ КОМЕНТАРЕ - Е ТО НЕ МОЖЕ... ИЛИ ТИ ТО СВЕ НАМЈЕРНО, СМИШЉЕНО И ИЗ НЕКОГ ИНТЕРЕСА СРОЧИ И ОСТА ЖИВ... ХА,ХА,ХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

28.05.2015 14:33

Сто бабе казу ....сви из СНСД....о себи се ЗАБАВИЛИ!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

28.05.2015 14:37

Па дајте људи,нисмо никад боље зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иро

28.05.2015 15:25

Ни ја!

Name

СВАКА ЧАСТ!

28.05.2015 14:37

Нико,ама баш нико, није до сада, чини ми се, ОСЛИКАО СНСД-МИЛОРАД ДОДИК, као господин Вуковић. Дао је, без зле намјере, ОБЈЕКТИВНУ СЛИКУ Додика и ЊЕГОВОГ СНСД-а!!! Свака част, господине ВУКОВИЋУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

28.05.2015 20:20

Ти мора да се салис или ниси процитао текст. Јер да јеси схвати би да су за све криви Иваниц и Босиц.

Name

XПС

28.05.2015 14:44

И у опстинама гдје је СДС на власти ниста није боље, исти слуцај око нацелика се људи богате и богате на рацун народа тако и да се власт промјени бице "сјаси Курта узјаси Мурта"

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

28.05.2015 14:49

Није додик крив ниста срби су полтронски народ за фотељ би и г...цу дао. Сдс је то показао. Нема у овој дрзави паметног цовека даказе несто паметно, сви иду код додика по мисљење, а он њима за узврат даје ста хоце. Ко .је код тита имао само десети део ста имају плитицари. То су празне прице да су се обогатили титини миљенуци. Син Мисо да није имао зену у хдзу био би гладан. Ми смо луд народ, нама треба један ТИТО да заведе ред, немаод тог ниста досла демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ

28.05.2015 14:57

ХВАЛА ВАМ СВИМА ИЗ СНСД ОД СРЦА ДА НИЈЕ ВАС НЕБИ БИЛО НИ НАС ВЈЕЦНО ВАСИ ИНТЕГРАЛ НИСКОГРАДЊА МГ МИНД И ОВИ ДРУГИ МАЛО МАЊИ ЗИВИО СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАХ

28.05.2015 15:19

БАЈА 99% СВОГА ОБРАЦАЊА ОРАЦУНАВА СЕ СА БИХ,ЦОВЈЕК НИЈЕ НОРМАЛАН У РС. ЈЕ СВЕ УСРО УПРОПАСТИО РС.ЈЕ ДЕВАСТИРАН ОПЉАЦКАН ЗАДУЗЕН И ЕКОНОМСКИ ПРОПАДА,ФЕДЕРАЦИЈА ЈЕ ДАЛЕКО ЕКОНОМСКИ МОЦНИЈА И ТАМО БАЈА СИЈЕ СУНЦЕ А КОД НАС ТАМА МРАК.ПИТАМО СЕ КАД ЦЕС НАС УВУЦИ У СУКОБЕ РАТ ХАОС, ТО ЈЕ НАСА БУДУЦНОСТ СА ЛАКТАСКИМ ДЗИЛКОСЕМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордон

28.05.2015 15:26

Покусавам искљуцити емоције и погледати реално ситуацију око свих ових странака.. Цини се да ове старе странке попут СДА и СДС ипак имају барем неку ињерцију кад је у питању продаја есенцијалних ствари. Погледајмо ситуацију у Федерацији. Тамо није продан цак ни Бх телеком, наравно зато сто се СДА финанцира из тог извора, исто тако ниста друго вазно нису продали. У РС је био слицан слуцај док је СДС био на власти и онда је досао СНСД и раскотао све сто се раскотати могло. Телеком, Модрица,.. као безглави наркомани продају све сто могу. Нису то ни градили ни правили .. па су продаје са врло танком профитном базом. Слицно је могло бити у Федерацији кад је Лагумдзијин СДП добио. Лагумдзија је тамо покусао глумити Милета. Све се вртило око њега. Хтио је са Милетом да 'одради' цетралу на Дрини, доведе цетрвти телеком, порода електродистрибуције, али није успио. То је највеца разлика измедју РС и Федерације. Зато се СДП и СНСД пуно боље слазу неголи СНСД са СДА. Док се СДС и СДА пуно лакксе надју. Рекао бих да су СДС и СДА пуно мање зло од СНСД и СДП. На залост код нас је СНСД просао а тамо није просао СДП и ми смо дебело, дебело иза Федрације, сто це у блиској будуцности бити пуно изразеније. Погледајте само фудбал, како смо доминирали кад се ујединила лига, Модирца, па Леотар, па Борац.. а види сад јада и биједе. Огледало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

28.05.2015 15:58

Нама у РС, па и цијељ БиХ, може помоћи само нова политичка снага као у Грчкој и Шпанији. Ови актуелни политичари у РС, и у позицији и у опозицији, толико су ојадили народ и државу, и толико су ОЧИГЛЕДНО НЕСПОСОБМИ, да је илузија очекивати да било шта промијене на боље. Сви од реда су се толико обогатили да НОВЦЕМ СВЕ КУПУЈУ, и од њих се не може очекивати да ствари окрену на боље, Једноставно, то им не би одговарало јер би онда дошли на ред они сами да народу положе рачуне. ИМА ЛИ ТАКВЕ СНАГЕ У РС ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар ИИИ смјена

28.05.2015 16:21

Честитке Вуковићу за савршен пресјек доказаног издајника властитог народа. Све на рачун и у интересу личног богаћења и богаћења малог броја одабраних људи из свог окружења. Све се то зна, ко хоће. Али се не зна, или се мало зна за његово чланство и активно дјеловање у тајним (или полујавним) међународним завјереничким организацијама вијековним и доказаним непријатељима српског народа (од Николе Пашића, Краља Александра, Тита...), које су га довеле на власт и ту га још увијек држе.. И држаће га све дотле док буде ревносно извршавао њихове налоге, и служио тим међународним завјереничким организацијама. У ствари, он је један обичан извржилац, и варају се сви они који сматрају да он мисли својом главом. Мало, мало па иде по мишљење у Београд гдје је иначе сједиште за Балкан једне од тих тајних завјереничких организација. По том принципу (налогу) поклонио је, он лично, Рудник олова и цинка код Сребренице, тако што је прије тога дозволио, или и сам наредио, да оде у стечај државна фирма која је прије тога успјешно управљала рудником. Истој групи "бизнисмена" (чланова исте скупине) поклонио је још неке руднике и концесије, и мисли да ће због тога остати некажњен. Бивши радници и мали акционари су се тако организовали да му спремају право "новогодишње изненађење". Изаћиће ускоро са свим подацима ко су стварни и прави власници (корисници) рудника и ко је наредио да се државна фирма гурме у стечај да би се све поклонило "секташким" пријатељима, пословним партнерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоза

28.05.2015 20:31

Мало је реци да је анализа саврсена. Само геније мозе реци да је за садасњу ситуацију крив Иваниц. Напросто се нема ста висе додати на ову бриљантну анализу.

Name

Суљага

29.05.2015 04:57

Истина! Наслов довољно говори. Додик је обезбиједио комфор и бладостање себи, својој породици, кумовима и пријатељима, свом клану у СНСД, Сприцу, Радојицицу. Брине га само сто то не мозе трајати вјецно. Када се погледа у огледало, криво му је сто не мозе стати јер себе и своју свиту види у искривљеној перспективи и перцепцији. Судство, полиција и све тзв. "институције" раде за њега..., а ко "ј..народ нас"?

Name

родјак са села

28.05.2015 17:14

Најстрасније лицемјерје хттп://бигпортал.ба/спасавање-борца-некад-и-сад/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

28.05.2015 17:17

Нема пословне рачунице , да се даје , (поклања , лобира са привредом и економијом) Русији , Србији , Хрватској , а живи добро у БИХ. А , сто је најтужније све патриоте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.05.2015 18:33

Зашто сте Младена стрпали измедју ове двојице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цо

28.05.2015 21:34

Исправно размисљање само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

qq

29.05.2015 00:41

Поредити господина Босица и Додика је незахвално,смијесно и јадно. Господин Босиц је спреман да се обрацуна и ухвати у костац са криминалом и да са његовим људима дају градјанима да зиве нормално. Господин Саровиц је најбољи министар у влади БиХ (наравно о влади Р.С је смијесно и спонињати) Видимо и сами како се бори за инвестиције,извоз,за питања обицног градјанина. Мектиц се хвата да разбије и открије криминал,и цовјек је струцњак свога посла. Свака цаст госп. Босицу сто је поставио праве људе на права мјеста. У БиХ нас цијене од када је СДС на власти,јер знају да су прије са Додиком могли лако се "договорити" наци корист заједницку на стету народа док са господином Босицем то никада неце моци ! Пуна подрска руководству Сдс-а са Босицем на целу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

29.05.2015 05:13

Лупаш глупост..појма ти немаш о том...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

29.05.2015 06:57

Конкретан примјер је Стевандиц.Тип има ораха у дзеповима с поцетка рата.На основу тога Баја га је и уцијенио.Први пут 2012,други пут сада,кад дотицни постаје папак.Мада,мени висе лици на цварка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гггг

29.05.2015 07:55

Нигдје везе, свијет се пита

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ

29.05.2015 09:14

Вукотићу ниси морао писати роман и увлачити и честите људе Босића и Иванића,да нам кажеш,а сто сви знамо, да су нас Додик и СНСД довели до пропасти. Имај мало више образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

29.05.2015 09:17

ДИВЉА ЈАБУКО МИСЛИМ ДА НИЈЕДНОМ МЛАДЕНУ НИЈЕ ОВДЈЕ ЊЕСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниxон

29.05.2015 16:01

Вецерас це РТРС пренијети ову 'анализу' јер се саврсено уклапа у њихову програмску схему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хееее

29.05.2015 19:18

изабрали сте,УЗИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ