Уведена одбрана од унутрашњих вода

Одбрана од поплава од унутрашњих вода уведена је на неколико локација у Војводини, саопштиле су “Воде Војводине”.

Србија 27.05.2015 | 15:52
Уведена одбрана од унутрашњих вода

На системима „Дунавац“ и „Врбак“ уведена је ванредна, а на систему „Ковиљ“ редовна одбрана од поплава, а како би се вода што пре повукла, поред четири црпне станице укључене су и две мобилне пумпе великог капацитета. Највише проблема и даље има на подручју Ковиља и појединим деловима северно од Новог Сада, кажу у ЈВП “Воде Војводине”.

Расту Дунав и Сава

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, у наредних неколико дана очекује се и пораст водостаја Дунава и Саве. Уколико се прогнозе остваре водостаји Саве код Сремске Митровице и Дунава код Новог Сада приближиће се или незнатно превазићи границе када се проглашава редовна одбрана од поплава.

Редовна одбрана од поплава проглашена је и на систему „Јарачка Јарчина“. У насељу Доњи Петровци на чишћењу и измуљењу канала ангажована су два багера. Према извештајима са терена, ниво воде у каналима опада или стагнира, што значи да већих проблема на пољопривредним површинама не би требало да буде.

- Због пораста водостаја Дунава и затварања гравитационих устава за одводњавање, редовна одбрана уведена је и на четири система на подручју Бачке Паланке. Све проблеме на каналској мрежи и евентуалне препреке које блокирају или успоравају отицање воде требало би што пре пријавити надлежним службама ЈВП “Воде Војводине” или водопривредним предузећима на терену – кажу у том предузећу, те напомињу да је обавеза ЈВП “Воде Војводине” да канале одржава функционалним, а да су власници парцела обавезни да воду са својих њива одводе до канала. За проблеме са водом у насељеним местима надлежне су локалне самоуправе, а не ЈВП “Воде Војводине”.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар